Van Merksteijn: “AB dışından gelen filmaşin tedarikinden çok memnunuz”

Cuma, 15 Temmuz 2016 11:35:13 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Van Merksteijn, Avrupa ve küresel çelik sektörünün belki de en aydınlık ve karanlık günlerine şahit olmuş, tarihi yetmiş beş yıldan fazlasına dayanan bir şirket. Okurlarımız için bu uzun tarihi kısaca nasıl özetlersiniz?

Van Merksteijn International, çelik üretiminde yer alan bir aile şirketi. Şu anda yetmiş beş yıldan fazla bir süredir faaliyet gösteriyor, dünyanın en büyük betonarme çeliği ve panel tel örgü/çit üreticilerinden biri haline geldi. Van Merksteijn International'a ait Hollanda, Belçika ve Fransa'da üç adet son Teknoloji üretim tesisi bulunmaktadır. Avrupa çapında ise on beş adet depo mevcuttur. 700'den fazla kişiden oluşan uzman ekibi Avrupa içinde ve dışında sürekli hizmet vermektedir. Van Merksteijn International, ürünlerinin ve hizmetinin kalitesi ve Avrupa'da 700'den fazla müşterisiyle son derece yararlı bir ilişki geliştirmesini sağlayan rekabetçi fiyatları sayesinde bilinir bir şirket olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

Özellikle hangi pazarlara, hangi ürünlerle hizmet veriyorsunuz? Talep ne durumda?

Son yıllarda özellikle yapı ve inşaat sanayisindeki müşterilerimizden istikrarlı bir talep görmekteyiz. Van Merksteijn International dünyanın en büyük bağımsız Çelik Hasır Tel Çekme firmasıdır ve geniş ebatta yapı malzemesi çeliği ve panel tel tedariki sağlamaktadır. Bu anlamda şirketimiz için oldukça fırsat mevcuttur. Bu nedenle inovasyona yatırım yapıyoruz ve bu sayede hem Avrupa'da hem Avrupa'nın ötesinde müşterilerimize hizmet sunabiliyoruz.

Üretim kapasiteniz nedir? Avrupa'da sıkça tartışılan arz fazlalığı ile ilgili düşünceniz nedir?

Yılda 1,2 milyon ton filmaşini galvanizli tel, çit ve çelik ürünlere çekiyoruz. Üretim kapasitemiz düzenli ve güvenilir filmaşin tedarikimiz olsa, yılda 2,3 milyon tona ulaşabilir. Bugün asıl zorlayıcı olan, Avrupa'da hasırlık kalite filmaşinde yaşanan kısıtlı arzdır. Bunun nedeni de birçok entegre çelik üreticisinin pazarda bozulmaya yol açan bazı inatçı politikalarıdır.

Bizim satış hacmimizin %95'i, Avrupa piyasalarına dönüktür, kalan miktar ise dünyanın kalan bölgelerine gidiyor.

Hizmet kalitesi, konuşurken sık tekrarladığınız bir kavram. Şirketin bu konuda ne gibi bir fark yarattığını söyleyebilirsiniz?

Şirketimiz müşterilerinin ihtiyaçlarını sürekli dinler. Aslında onları partnerlerimiz olarak görüyoruz ve böylece onların işlerinin başarılı olması için kendilerine gerekli tüm araçları tedarik ediyoruz. Müşterilerimize zamanında teslimat sağlamak için ürünlerimize sürekli yatırım yapıyoruz, hepsi içinde çözüm sunabilmek amacıyla yüksek kalitede hizmet sunabilen destek ofislerimiz ve oldukça yaygın ağı bulunan lojistik hizmetiyle çalışıyoruz. Tam zamanında teslimat sayesinde müşterilerimiz düşük tonajda stok ile çalışma imkanı buluyorlar. Üst düzey tesislerimiz ve eğitimli çalışanlarımız sayesinde ve uzun süredir birlikte çalıştığımız lojistik partnerlerimizle birlikte, Avrupa çapında 12-24 saat arasında sevkiyat imkanı sunuyoruz.

Siparişin giriş anından malzemenin sevkiyata çıkması arasındaki süreyi kısaltmak için sürekli kendimizi geliştiriyoruz, bunun için iç işleyişimiz üzerinde çalışıyor ve müşterilerimize düzgün ve profesyonel bilgilendirme yapabilmek için yazılım araçlarımızı geliştiriyoruz. Bu da şu anlama geliyor: Müşterilerimizi grubumuzla çalışmaları ve siparişleri hakkında 7/24 bilgilendiriyoruz. Bu hizmetimiz müşterilerimize kendi işlerindeki operasyonlarını çok daha profesyonel yönetme imkanı sunuyor.

Biraz da piyasalardan konuşursak, 2016'nın yarısı sizce nasıl geçti? Yıl hızlı başlamıştı ancak sonrasında dalgalanmalar, yumuşamalar geri geldi ve piyasalarda benzer sıkıntılar gözlendi, bunlarla birlikte rekabet konusunda siz neler söylemek isterisiniz?

2016 bizim için şu ana dek oldukça heyecan verici geçti. Yılın başlangıcında bize ulaşan ilk mesaj, tedarikçilerimizden bir tanesinin Fransa'daki tesisimize teknik ve bazı başka aksaklıklar nedeniyle tesisimize tedarik sağlayamayacağını belirtmesiydi. Bu yüzden Fransa'daki tesisi birkaç hafta kapatmak zorunda kaldık.

Aslında daha önemlisi, birçok başka entegre olmayan çelik şirketi gibi, biz de Avrupa çapında hammadde sıkıntısı yaşıyoruz. Bu yüzden orantısız fiyatlar ortaya çıkıyor ve biz de filmaşin için Avrupa Birliği dışından arayışlara giriyoruz. Tüm bunların ötesinde, piyasada Rusya, Belarus, Ukrayna ve Türkiye'den filmaşin için antidamping tehdidi söylentileri dolanıyor. Bu çok olumsuz bir durum.  Bu söylentilere göre bazı çelik üreticileri AB sınırlarını AB dışından filmaşin üreticilerine kapamak istiyor. Bu antidamping tehdidi gerçekleşirse, piyasada çok bütün dengesizliklere ve olumsuzluklara yol açacak ve entegre olmayan bazı haddecilerin ve onların müşterilerinin belki de kapanmasına neden olacak. Başka bir ifadeyle, aslında bazı üreticiler, AB'nin antidamping kurallarını rekabet içinde oldukları birçok başka firmayı yok etmek için kullanmaya çalışıyor. Tam da bu noktada biz de, Avrupa'da bizim gibi entegre olmayan tesislerle birlikte, entegre olmayan Avrupalı filmaşin çekme derneği kurma çalışmaları yürütüyoruz. Böylece kendi haklı çıkarlarımızı korumayı amaçlıyoruz.

Son dönemde kalite sertifikaları aldınız, bunlar hangi açıdan önem taşıyor?

Sadece ISO 14001 değil, aldığımız ISO 9001 ve OHSAS 18001 sertifikaları da bizler için büyük önem taşımaktadır. Birçok müşterimizden gelen haklı talebin yanı sıra, bu sertifikalar şirketin hem kendi çalışanlarının sağlığına hem de küresel çapta çevrenin korunmasına verdiği önemi göstermektedir. Kendimizi, yaptığımız işi sürekli geliştirmeye adadık. Sizin de bildiğiniz gibi, üçüncü parti firmalar tarafından sürekli ve düzgün denetleniyoruz, bu sertifikalara sahip olmak bu sayede gerçekleşiyor. Van Merksteijn International'ın çevreye de önem veren, etik ve saygın bir firma olduğunu gösteriyor.

2016 yılının kalanı için okurlarımıza neler söylemek istersiniz?

Stratejik şartlara bakıldığında, 2016 yılının büyük önem taşıdığını düşünüyoruz. Sadece Van Merksteijn International için değil, Avrupa ve dışındaki tesisler için önemli bir yıl, devrim denebilecek değişimlerin yaşanması olasıdır. Ayrıca bizi olumlu anlamda şaşırtan bir durum da, Avrupa dışından birçok yeni tedarikçimiz ile ilişkilerimizdir. Tedarikçilerimiz doğru bir fiyat ile esnek bir şekilde her gün yüksek kalitede tedarik sağlamaktadırlar. Bizim de aradığımız tam olarak buydu: Güvenilir ve profesyonel tedarikçilerle çalışmak. Konuşmamızda bahsettiğimiz zorluklara rağmen ve onlar sayesinde, Van Merksteijn International her zamankinden fazla biçimde, başarılı olmak için azimle çalışmaktadır.


Etiketler: Avrupa Çelik Üretimi 

Benzer Haber ve Analizler

Türkiye spot piyasasında dolar bazındaki yerel inşaat demiri fiyatları gevşedi

28 Mar | Uzun Ürünler ve Kütük

İskenderun’da bir üretici inşaat demiri fiyatını yükseltti

27 Mar | Uzun Ürünler ve Kütük

Çolakoğlu 2050 yılına kadar karbon salımını sıfırlayacak

26 Mar | Çelik Haberler

Türkiye’de yerel sıcak rulo sac fiyatları daha da düştü

26 Mar | Yassı Ürünler ve Slab

Türkiye’de yerel ticari profil fiyatları TL bazında çoğunlukla yatay

26 Mar | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye çelik sektörü rekabet gücünü geri kazanmak için hükümetten destek bekliyor

26 Mar | Çelik Haberler

İskenderun’da bir üretici uzun mamul fiyatlarını açıkladı

26 Mar | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye’de resmi yerel filmaşin fiyatları farklı seyirler izledi

26 Mar | Uzun Ürünler ve Kütük

İDÇ çelikhanesinde ekipman montajını tamamladı

25 Mar | Çelik Haberler

Türkiye çelik sektörü Litvanya ile ticaret hacmini artırmayı hedefliyor

25 Mar | Çelik Haberler