Mehmet Zeren: 2015 yılında çelik boruda üretim ve ihracattaki büyüme sürecektir

Salı, 06 Ocak 2015 17:13:27 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) genel sekreteri Mehmet Zeren çelik boru sektörünün 204 yılını nasıl geçirdiği ve 2015 yıl beklentilerine ilişkin sorularımızı cevapladı.

2014 yılı sektör açısından nasıl geçti?

Küresel ekonomi açısından 2014 yılını değerlendirdiğimizde ekonomik ve siyasal dengelerin çok hassas olduğu bir yılı geride bıraktığımızı görüyoruz. Yakın komşularımızda yaşanan sıcak siyasi gelişmeler ve iç karışıklıklar Türkiye ekonomisini de etkiledi ve 2014 büyüme hedefinde aşağı yönde bir sapma oldu. Tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen Türk çelik boru sektörü olarak yılsonu hedeflerimize yaklaştığımızı görüyoruz. 

2014 yılında başta en büyük ihracat pazarımız Irak olmak üzere önemli ihracat pazarlarımızda karşılaştığımız sıkıntılara rağmen yıllık yaklaşık 4 milyon ton üretim seviyemizi korumayı başardık. Bugün Avrupa'nın en büyük dünyanın ise beşinci büyük çelik boru üreticisi ülkesiyiz. Toplam üretimimizin %45'ini ihraç ediyoruz. Bu ihracat miktarıyla da dünyada dördüncü sırada yer alıyoruz.

2014 yılının Ocak-Kasım döneminde Türkiye'nin çelik boru ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 2,72 artışla 1,74 milyon ton, değer bazında ise %3,08 düşüşle 1,45 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde sırasıyla Irak, ABD ve İngiltere en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler oldu.

2015 yılında sektörü neler bekliyor, avantajlar ve aşılması gereken sıkıntılar nelerdir?

Türkiye'nin sahip olduğu coğrafi konumun getirdiği lojistik ve stratejik avantajlar, kalifiye iş gücü, katma değeri yüksek ürünlerin üretimine odaklanma ve ihracat kültürünün sektörde yerleşmiş olması gibi faktörlere bağlı olarak 2015 yılında da üretim ve ihracattaki büyümemizi sürdüreceğimizi öngörüyoruz. Bu doğrultuda 2015 yılında 4,5 milyon ton üretim miktarına ulaşmayı hedefliyoruz.

Çelik boru sektörü açısından geçtiğimiz yılın en önemli gelişmesi; TANAP Projesi ihalesi sonucunda projede kullanılacak çelik boruların %80'inin Türkiye'de üretilmesine karar verilmesi oldu. Sektörümüzün gelişim çizgisinde önemli rol oynayacak projenin hayata geçmesi Türk çelik boru üreticilerine önemli bir referans kaynağı yaratacak.

Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkelerindeki altyapı ve üstyapı yatırımlarının devam ediyor olması da sektörümüze katkı sağlayacak bir diğer faktör. ABD'de bulunan zengin kaya gazı ve petrolü rezervlerinin, son yıllarda teknolojideki gelişmelere paralel olarak üretilme potansiyelinin artması ve bu üretilen gazın şehirlere dağıtılması ile ilgili projeler bu ülkeden aldığımız talebi de olumlu yönde etkiliyor. Ayrıca 2014 yılında toparlanma eğilimine giren Avrupa Birliği çelik boru talebinin 2015 yılında daha da artmasını bekliyoruz.

Sektörümüzün üretim ve ihracatını artırarak hedeflerine ulaşması için hammadde temininde yaşanan sorunların çözülmesi çok önemli. Çelik boruların hammaddesi olan yassı çelik ürünlerine uygulanmakta olan gümrük vergileri nedeniyle iç piyasada yassı çelik fiyatlarının yüksek olması üreticilerimizin rekabet gücünü azaltıyor. Dünya piyasa fiyatlarından hammadde teminine yönelik düzenlemeler yapılması, çelik boru sektörünün rekabet gücünün artırılması için gereklidir.


Benzer Haber ve Analizler

Çin’in inşaat demiri üretimi 2024’ün ilk çeyreğinde %9,5 düştü

18 Nis | Çelik Haberler

Çin çıkışlı çelik boru fiyatları vadeli fiyatların toparlanmasıyla yukarı yönlü

17 Nis | Boru

Türkiye’nin kaynaklı boru ihracatı Ocak-Şubat döneminde %26,3 yükseldi

17 Nis | Çelik Haberler

Benteler Steel/Tube ABD'de sıcak haddelenmiş dikişsiz çelik boru işleme tesisi kuracak

17 Nis | Çelik Haberler

Tosçelik Almanya’daki Ren Su Boru Hattı projesine büyük çaplı boru tedarik edecek

16 Nis | Çelik Haberler

ABD’de yerel doğal gaz ve muhafaza borusu fiyatları hafifçe düştü

16 Nis | Boru

ABD’de sondaj kulelerinin sayısı düşüş kaydederken Kanada’da artış görüldü

15 Nis | Çelik Haberler

Fransa’nın çelik ihracat değeri Ocak ayında %11,7 düştü

09 Nis | Çelik Haberler

ABD Güney Kore’den ithal OCTG boruya yönelik incelemenin nihai sonucunu açıkladı

09 Nis | Çelik Haberler

Türkiye Gazze’de süregelen saldırılar nedeniyle İsrail’e ihracat kısıtlaması getirdi

09 Nis | Çelik Haberler