Küresel çelik sektörünün sertifikasyon yıldızı CARES

Pazartesi, 16 Mayıs 2016 16:26:54 (GMT+3)   |   İstanbul
       

CARES çalışmaları ışığında, sertifikasyon hizmetleri ve çelik sektörü arasındaki ilişki hakkında neler söylemek istersiniz?

Çelik tedarikçileri için sertifikasyonun önemini şöyle sıralayabiliriz:

- Yönetim sistemi içinde bağımsız sertifikasyonun getireceği pazarlama avantajı. CARES onayı yeni pazarlara açılmaya imkan verecektir, çelik tedarikçilerinin ellerini güçlendirecek şekilde iş fırsatları yaratacaktır.

- Kalite problemleri nedeniyle tecrübe edilen ürün red oranlarında azalış yaşanacaktır. Daha az müşteri şikayeti, iyileştirilecek alanların daha kolay belirlenmesi gibi kazanımlarla birlikte, operasyon maliyetleri azalacak ve şirketin performansında artış yaşanacaktır.

- Sektörün hemfikir olduğu en iyi denetim standartlarına ve uygulamalarına göre sektör profesyonelleri tarafından yönetim ve üretim süreçlerine yönelik bağımsız denetleme.

CARES onaylı şirketler ayrıca CARES'in özgün tanıtım fırsatlarından da yararlanma şansı bulmakta ve tanıtım kampanyalarına katılabilmektedir. CARES başarılı olup onay almış üreticilerin tanıtım yapıp onay belgelerini teşhir etmelerine fırsat vermek için ücretsiz pazarlama desteği sunmaktadır.

Onaylı tüm şirketlerin listesini CARES web sitesinden görebilirsiniz. - www.ukcares.com
 
Okurlarımıza CARES ve hizmetleri hakkında neler söylemek istersiniz?

CARES bağımsız, kar amacı gütmeyen bir yapıda sertifikasyon firmasıdır. Çelik sektöründe her türlü yapısal çelik kullanıcılarına, alıcılarına ve şartname hazırlayıcılarına regülasyon, test ve denetim uygulamalarıyla güven vermek amacıyla 1983 yılında kurulmuştur. CARES'in çalışmaları şirketler için özellikle de betonarme alanında malzeme üretimlerinde ya da sundukları hizmette yardımcı olacak sertifikasyon mevzuatlarıyla inşaat sektörünün yararına sürmektedir. Müşteriler ya da uzmanlar CARES onaylı betonarme tedarikçilerine ve ürünlerine daha güvenle yaklaşır, ürünlerin daha fazla maliyete yol açan sahada test edilmesine gerek duyulmadan gerekli yapı standartlarına uygun olduğunu bilir.

CARES, Büyük Britanya Akreditasyon Servisi (UKAS) tarafından, ISO Guide 17065 (ürün sertifikasyonu), ISO 17021 (ISO 9001, ISO 14001 ve OHSAS 18001 yönetim sistemleri sertifikasyonu) ve BS 8902:2009 (inşaat ürünleri için sorumlu tedarik sertifikasyonu) uygun biçimde akredite olmuştur. UKAS, Büyük Britanya hükümeti adına sertifikasyon yapılarını akredite ve kontrol eder.

CARES Büyük Britanya'da UKAS akreditasyonlu sertifikasyon hizmetini otuz yıldan fazla süredir vermeyi başarmış Britanya'daki ikinci onaylı sertifikasyon firmasıdır. UKAS tarafından verilen bağımsız akreditasyonun sertifikasyonda yeterlik, tarafsızlık ve sağlamlık açısından en çok tercih edilir olduğuna  inanıyoruz.

CARES sertifikasyon mevzuatını beş ana alanda yürütmektedir:

1) Betonarme çeliği mevzuatı (SRC): Bütün üretim zincirini sıcak metalden, kütükten, çubuk/sac üretimine dek malzeme işleme depolama, sevkiyat ve inşaatlarda kullanılmasına kadar süreçleri kapsar.

2) Sürdürülebilir yapısal çelik mevzuatı (Sürdürülebilir Çelik Üreticisi Sertifikasyonu): İnşaat çeliği, paslanmaz çelik, yapısal çelik ve sıcak haddelenmiş yassı çeliğin sürdürülebilir üretimini ve işlenmesini kapsar. Mevzuat uluslararası çapta tanınmakta ve sürdürülebilir inşaat çeliğinin sertifikasyon sistemi olarak kabul görmektedir.

3) Öngerilmeli beton çeliği mevzuatı (PT): Bu mevzuat ise ankraj, tel, halat, harç ve oluk gibi çelik malzemelerin tedarik ve yerleştirilmesini, kalite planlaması, operasyon ve danışmanlık eğitimini kapsar.

4) İnşaat ürünleri ve ilgili hizmetler mevzuatı (CPAS): Bu mevzuat prefabrik beton ürünlerinin üretiminin yanı sıra güçlendirme ve öngerdirme çelikleri ve ilgili malzemelerin stok ve dağıtımını kapsar.

5) Teknik onaylar mevzuatı (TA): Ulusal ya da uluslararası standartları olmayan ürünlerin üreticilerinin, ürünlerinin belirtilen amaçlara uygunluğunu ölçmeyi kapsar.

CARES sertifikası hangi piyasalarda özellikle gereklidir? CARES sınırları neresidir?

Ürünleri sertifikalamanın genel amacı, ürünün belirtilen gereksinimleri karşılayıp karşılamadığına dair ilgili tüm taraflara bağımsız bir üçüncü taraftan güvence vermektir.

CARES 30 yılı aşkın süredir hizmet vermektedir ve Büyük Britanya, Fransa, Almanya, İspanya, Portekiz, Çin, Lüksemburg ve Türkiye gibi ülkeler dahil olmak üzere dünya çapında üretilen inşaat çeliğinin kalitesine dair güven vermekte kabul görmüş ve önemli bir sicili bulunmaktadır. Şu anda 40'tan fazla ülkeden 70'den fazla üretici benzer kriterlerle değerlendirilmiş ve sertifikalanmıştır.

CARES sertifikasyonu Büyük Britanya, Orta Doğu ve Uzak Doğu'daki inşaat müşterileri ve şartname hazırlayan kamu ve özel kuruluşlarca sıkça kullanılmaktadır. Büyük Britanya'da CARES sertifikasyonu karayolları, ulusal inşaat şartnamelerinde ve ulusal yapı betonu şartnamelerinde gereklidir.

Okurlarımıza özellikle çevreci yapılar ve buna bağlı olarak uzun çelik ürünlerinin sertifikasyonuna dair neler söylemek istersiniz?

CARES SCS mevzuat sertifikasyonu, BREEAM, LEED, ESTIDAMA ve GSAS gibi farklı bölgelerde geçerli çevreci bina değerlendirme sistemlerinde yeterliğe yardımcı olmaktadır. CARES SCS mevzuatı BREEAM ve ESTIDAMA gibi, çeşitli bina değerlendirme sistemlerince kabul görmüş ve en üst derecelerle ödüllendirilmiştir.

Mevzuat sertifikasyonu süreçleri ve programları, çevreci binaların değerlendirme sistemlerine uyumludur. Mevzuatın uygulandığı inşaat çelik tedarik zincirindeki firmalar organizasyonel seviyede sürdürülebilir performans ve sürdürülebilirlik deklarasyonu yapmaktadır. CARES onaylı tedarik zincirindeki tüm firmaların ISO 9001 kalite yönetim sistemi sertifikası, , ISO 14001 çevre yönetim sistemi sertifikası ve bağımsız biçimde onaylanmış çevresel ürün deklarasyonu (EPD - EN 15804) ya da geçerli karbon ayak izi raporu bulunmaktadır.

Bazı Uzak Doğu piyasalarındaki tüccarlar, CARES sertifikasyonunu korumacılığa yol açtığı iddiasıyla eleştiriyor. Bu konuda ne yorum yapmak istersiniz?

CARES, Ocak 2015 itibariyle mevcut SRC (Betonarme Çeliği) mevzuatına getirdiği yeniliği tanıttı. Bu yenilik CARES onaylı malzeme ile çalışan her tüccarın CARES onayı almasını zorunlu kılıyor. Bu tarihten önce tüccarlar gönüllü olarak CARES onayı alıyordu. Yeniliğin 2014 tarihli mevzuata uygulanmasından önce Büyük Britanya'ya ithal edilen bazı inşaat demirlerinin tanımlanması ve izlenebilirliğinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle soruşturma başlatılmıştır.

Söz konusu iyileştirme sayesinde ürün kalitesi ve döküm izlenebilirliği konusunda yaşanan sorunlar ortadan kalkmıştır. Kullanıcıların ürünün kaynağını, kullandıkları çeliğin döküm ve test dökümantasyonunu görebilme olanağı bu şekilde arttı. Böylece, ürünlerin daha fazla maliyete yol açan sahada test edilmesine gerek duyulmadan gerekli yapı standartlarını sağladığından emin olunabiliyor.

CARES bu çalışmaların ticari engeller çıkarmak için yapıldığına dair temelsiz iddiaları reddetmektedir. CARES bağımsız, kar amacı gütmeyen ve inşaat sektörünün yararına hizmet veren bir sertifikasyon yapısına sahiptir.

Okurlarımıza son olarak söylemek istedikleriniz neler?

CARES sertifikasyonuna ulaşmak belirli bir çaba ve adanmışlık gerektirmektedir. CARES tarafından onaylanmış herhangi bir inşaat demiri tedarikçisi en zorlu kalite yönetim sistemleri denetim aşamalarından ve aralarında UKAS akreditasyonlu laboratuarların da bulunduğu bağımsız test süreçlerinden geçmiş demektir. Sertifikasını alan her üretici için bu geçerlidir çünkü sertifika, ancak BS4449 ürün standardına göre uygun üretim yaptığı denetimlerle kanıtlanan işletmelere tahsis edilmektedir.

CARES onayı statüsü süreklilik arz eden bir durumdur ve her yıl en az iki denetimden geçmeyi gerektirir. CARES denetçileri tarafından seçilen ürün örnekleri üreticinin laboratuarının yanı sıra UKAS akreditasyonuna sahip laboratuarlarca da iki taraflı olarak test edilmektedir.


Benzer Haber ve Analizler

Türkiye çelik sektörü Litvanya ile ticaret hacmini artırmayı hedefliyor

25 Mar | Çelik Haberler

NLMK ve Askon Demir Çelik levha dağıtımı konusunda iş birliği yapacak

26 Şub | Çelik Haberler

Galva Metal ve Wuppermann yollarını ayırdı

08 Oca | Çelik Haberler

Kocaer Çelik Suudi Arabistan’daki Neom projesine çelik tedarik edecek

05 Oca | Çelik Haberler

Türkiye takip sistemi kapsamında stoklardan inşaat demiri satışına yönelik son tarihi revize etti

03 Oca | Çelik Haberler

Erciyas Çelik Boru Avrupa’ya doğal gaz borusu ihraç edecek

02 Oca | Çelik Haberler

Kocaer Çelik MENA bölgesinden yeni çelik siparişi aldı

07 Ara | Çelik Haberler

İngiltere kendi sınırda karbon düzenleme mekanizmasını oluşturmak üzere çalışmalara başladı

03 Nis | Çelik Haberler

AB ithalat kotası bazı çelik ürünleri için kritik durumda

19 Ağu | Çelik Haberler

ÇİB: Çelik sektörünün yeni ihracat rotası belli oldu

18 Haz | Çelik Haberler