İlhami Atalay: “Dikkatli satış ve stok politikasıyla dalgalanmaların yarattığı sorunlar çözüme kavuşabilir”

Pazartesi, 15 Ağustos 2011 16:10:35 (GMT+3)   |  
       

Türkiye ve Orta Doğu pazarında tel ezme ve profilde tedarikçi olarak yer alan AT Wire, bir yandan marka yapılaşmasına eğilirken, öte yandan uzmanlık sahibi üretici firmalar ile mümessillik anlaşmalarıyla dikkat çekiyor. AT Wire adına şirket sahibi İlhami Atalay, Prime Dergisi okuyucuları için görüşlerini paylaştı.

AT Wire hakkında okuyucularımızı bilgilendirebilir miyiz?

AT Wire  2002 yılında Almanya' da kurulmuştur. Tel ezme ve profil üretimi yapmaktayız. Her türlü hammaddelerden özellikle yüksek karbonlu, düşük karbonlu yaylık çelik ve paslanmaz kalitede ürünlere soğuk ezme yaparak kare, dikdörtgen, lama, d profil, üçgen, tırtıl şekillerini vermekteyiz.

Türkiye ve Orta Doğu pazarında tel ezme ve profil üretimi sektöründeki ihtiyaç analizleri sonucunda ciddi bir tedarikçi sorunu olduğunu fark ederek bu konuda AT Wire ismini öncü ve marka haline getirmek için Türkiye' de yatırım yapmaya karar verdik. Bir taraftan yapılanma faaliyetlerimizi sürdürürken diğer taraftan alanında dünyanın lider markaları arasında yer alan ve aşağıda bahsettiğimiz üretimde uzmanlık sahibi üretici firmalar ile mümessillik anlaşmaları yaptık.

Bender, hadde ve makine kalıpları üretimi yapmaktadır. Krenn, her türlü çelik tel kesme makasları üretimde dünya markasıdır. Waganer, yay çelik üretimi konusunda kalite ve termin konusunda özellikle tercih edilen üreticilerdendir.

Firmanız hangi sektörlere yönelik çalışmaktadır?

Özellikle otomotiv sektörü başta olmak üzere yay imalatı, beyaz eşya, mobilya, makine ve kalıp imalatı yapan firmalara ürün temin etmekteyiz. Ayrıca mümessili olduğumuz firmalar ile vida, cıvata imalatı ve soğuk tel çekme yapabilen imalatçılara  da  hammadde ve yardımcı malzeme tedariği sağlamaktayız.

Tel alımlarınızı ağırlıklı olarak Almanya'dan yaptığınızı biliyoruz. Almanya'daki tel kalite standartları ve Türkiye'de üretilen tel arasında gözlemlediğiniz farklılıklardan biraz bahsedebilir misiniz?

Almanya'da bulunan tedarikçi üretici firmaların proseslerinde tellerin özellikle yüzey kalitesi ve standartlar içerisindeki tolerans kriterlerine uygun üretim yapmaları tüketici olan bizlerin proseslerimizde işleme açısından kolaylık sağlamaktadır.  Bu konu bizim gibi üretici firmalar için çok önemlidir.

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte inşaat ve tarım sektörlerinde canlılık olabileceği beklentisine rağmen, tel talebinin durgun seyrettiği görülüyor. Nihai mamul talebi ile ilgili Türkiye iç piyasasındaki bu durum hakkında görüşleriniz nelerdir?

Biz birçok sektöre hitap ettiğimizden bize yansımamaktadır. Çalıştığımız sektörlerin bazıları sadece yazın çok yoğun çalışır. Böylece dengelemiş oluruz.

Türkiye'deki filmaşin kullanıcıları nihai mamul (çelik hasır, tel) satışları ile uluslararası piyasada dikkat çekmektedir. Size göre nihai mamul ihracatı için yılın geri kalanında hangi ülke ya da bölgeler ön plana çıkabilir?

Tabii ki Türkiye  olsun isterim. Ancak, Uzak Doğu yine ön sıralarda yer alır. ABD'yi de unutmamak lazım.

2011 yılının ilk yarısında filmaşin fiyatlarındaki dalgalanmalar firmanıza nasıl yansıdı? Fiyat dalgalanmalarında en az şekilde etkilenmek için ne gibi önlemler alınması gerektiğini düşünüyorsunuz?

Dalgalanmalar daima olacaktır. Dikkatli satış ve stok politikasıyla dalgalanmaların yarattığı sorunlar çözüme kavuşabilir.

2010 yılı ve 2011 yıllarını karşılaştırdığınızda tonaj ve tedarik olarak firmanızın filmaşin tüketimini değerlendirebilir misiniz?

Biz AT Wire olarak özel profil ürettiğimiz için tükettiğimiz miktardan çok, ürettiğimiz  ürünlerin özellikleri ile  ön plandayız. Müşterilerimizin  istekleri  doğrultusunda   çok özel şekilleri,  dar toleranslarda ve açılarda  üretebiliriz.  Yılda 800 ton filmaşin  tüketerek  profil üreten ,konusunda sektörde öncü firmalardan biriyiz.

Almanya piyasasından sonra kısa süre önce Türkiye piyasasında da faaliyet göstermeye başladınız. İki piyasayı kıyasladığınızda artı ya da eksi yönlerini nasıl değerlendirirsiniz?

Özellikle özel profil üretiminde açıklık olduğundan, Türkiye de üretim yapmaya karar verdik. Türkiye  hala yatırıma açık bir ülke. Almanya'da oturmuş bir kalite sistemi var. Firmalar kalite standartlarına göre tek bir dilden konuşuyorlar.Türkiye de maalesef  bu konu biraz sıkıntı yaratmaktadır. Eğer bir ürün bir normda üretilecekse bu yaklaşık değerde olmamalıdır. Türkiye'de ileri teknoloji ile kalite standartlarına göre üretim yaparak imalatçıları memnun etmeyi umuyoruz.

Almanya Avrupa Birliği'nde en güçlü ekonomilerden biri, size göre Almanya tel piyasası yıl sonuna kadar talep açısından güçlü bir seyir izleyebilir mi?

Almanya bu konuda her zaman  önde gelen ülkelerden biridir.    


Benzer Haber ve Analizler

Türkiye Gazze’de süregelen saldırılar nedeniyle İsrail’e ihracat kısıtlaması getirdi

09 Nis | Çelik Haberler

Hint ISWPL inşaat demiri ve filmaşin üretim kapasitesini artıracak

25 Tem | Çelik Haberler

Meksika’nın nihai mamul üretimi Aralık ayında %8,5 yükseldi

06 Şub | Çelik Haberler

Belarus merkezli BMZ birçok ihracat sözleşmesi imzaladı

16 Şub | Çelik Haberler

İngiltere bazı çelik ürünlerine yönelik koruma önlemlerini uzatırken, diğerlerini iptal etti

01 Tem | Çelik Haberler

Tsingshan Holdings yeni paslanmaz çelik işleme merkezi için 12 milyar RMB yatırım yapacak

29 Haz | Çelik Haberler

Mechel Beloretsk Metallurgical Plant’de yeni tel çekme ekipmanının ilk aşamasını devreye aldı

23 Haz | Çelik Haberler

Kaptan yeni filmaşin tesisiyle ürün portföyünü genişletecek

02 Mar | Çelik Haberler

İçdaş yeni filmaşin tesisiyle pazar payını artıracak

23 Kas | Çelik Haberler

Habaş filmaşin hattı sipariş etti

17 Kas | Çelik Haberler