Yatırımlarını sürdüren Erdemir otomotivde büyüme hedefliyor

Salı, 05 Mayıs 2015 11:51:17 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Yılın ilk çeyreğinde 137 milyon $ kâr ve 1,17 milyar $ satış geliri açıklayan Erdemir Grubu yönetim kurulu başkanı Ali Pandır, hammadde fiyatlarındaki düşüşün hızlı olmasına rağmen mamul fiyatlarındaki düşüşün daha yavaş gerçekleşmesinin Erdemir Grubu'nun karlılığını olumlu etkilediğini belirtti.

Yılın tamamı için 8,4 milyon mt toplam üretim hedeflediklerini kaydeden Pandır, "Geçen yılki üretimimiz toplam 8,1 milyon mt olmuştu. Ürettiğimizin hepsini satacağız" diye konuştu. Yatırımların da süreceğine işaret eden Pandır, "Bu yıl için yatırım planımız 479 milyon $. 2016 ve 2019 yılları arasında da 611 milyon $ daha yatırımımız hayata geçirilecek" dedi.

Hammadde fiyatlarındaki düşüşün geçen yılın ikinci yarısından itibaren başladığını hatırlatan Pandır, şu bilgileri verdi: "Bu düşüş Çin'in ekonomisini yavaşlatmasıyla başladı. Geçen yılın ilk yarısında demir cevheri 120 $'dan önce 80-90 $'a, bu yıl da 50 $ seviyesinin altına geriledi. Mamul piyasalarının düşüşü daha yavaş oldu. Hızla düşen bir maliyet ve hammadde unsuru varken daha yavaş düşme seyrindeki mamul fiyatları, bizim gibi entegre üreticilerin kârını olumlu etkiledi. Bu ilk çeyrekte de bir miktar devam etti. Bizim satışlarımız hep 2 ay önceden gelir. Şu anda haziran ayının satışlarını neredeyse tamamladık. Dolayısıyla fiyat düşüşleri mamul tarafında finansal rakamlara iki ay öncesinin fiyatları olarak yansıyor" diye konuştu.

Erdemir Grubu otomotiv firmalarının en önemli tasarruf projeleri arasında yer alan "yerli tedarikin artırılması" hedefi ile de örtüşecek şekilde otomotiv sektörüne olan satış payını artırmayı planlıyor. 2014 yılında Türkiye otomotiv sektöründeki pazar payı %41 seviyesinde gerçekleşen Erdemir Grubu, son beş yılda bu payını %10-15'lerden bu oranlara taşıyarak önemli bir gelişme gösterdi. Grup önümüzdeki dönemde bu oranı %50 seviyesine çıkarmayı hedefliyor. Yassı çelik üretiminin %10'u otomotiv sektörüne yönelik olan Erdemir Grubu'nun otomotiv bölümü 2014 yılında ihracat dahil 700.000 mt'luk direkt satış gerçekleştirdi. Kurulacak yeni galvaniz tesisiyle otomotiv çeliklerinde %50 yapabilirliği %70'e çıkartmayı hedefleyen Grup, yeni Ar-Ge merkezi ile bu alanda çalışmalarını hızlandırarak yürütüyor.


Benzer Haber ve Analizler

Erdemir 2019 yılına kadar 1 milyar $ yatırım yapacak

12 Şub | Çelik Haberler

S&P Erdemir’in uzun vadeli kurumsal kredi notunu düşürdü

14 May | Çelik Haberler

Erdemir 2019 yılına kadar 1 milyar $ yatırım yapacak

12 Şub | Çelik Haberler

S&P Erdemir’in uzun vadeli kurumsal kredi notunu düşürdü

14 May | Çelik Haberler