Veysel Yayan: Çin kapasitelerini kendi tüketimine göre ayarlamalı

Perşembe, 19 Kasım 2015 10:27:12 (GMT+3)   |   İstanbul
       

19 Kasım Perşembe günü İstanbul'da düzenlenen 10. SteelOrbis Çelik Konferansı - "Çelik Piyasalarında Yeni Ufuklar"'da konuşan Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, Türkiye'nin 2015 yılı ham çelik üretiminin 32 milyon mt’a ulaşmasın beklediklerini açıkladı. Bu rakam 2012 yılına göre %11 düşüşe işaret ediyor. Ham çelik üretiminde %15-%17 seviyelerine çıkan büyüme, özellikle 2012 yılından itibaren tersine bir trend izlemeye başladı, 2015 yılının ilk 10 ayında Türkiye’nin ham çelik üretiminde yıllık bazda %7 düşüş kaydedildi.

Türk çelik sektörünün nihai ürün üretimini yarı ürün ithalatına göre değiştiğini ifade eden Yayan, çelik üretimi yılın ilk 10 ayında %7 düşerken nihai ürün üretiminin yılın ilk dokuz ayında %3 arttığını, bu durumun da kütük ve slab ithalatındaki yüksek artıştan kaynaklandığını belirtti. Yayan, kapasite kullanım oranlarının da 2015 yılında %44 gibi sürdürülemez seviyelere indiğini, bunun gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan, Türkiye çelik tüketiminde büyümenin devam ettiğine, 2015’in ilk dokuz ayında çelik tüketiminde %12,4 artış görüldüğüne işaret eden Yayan, seçim öncesinde belirsizliğin hakim olduğu bazı projelerin, yeni hükümetle birlikte devam etmesi sayesinde büyümenin daha da hızlanmasını beklediklerini belirtti. Veysel Yayan, tüketimdeki artışın üretime de yansımasını beklediklerini, bu açıdan 2016 yılına olumlu bir bakışla girdiklerini ifade etti.

2014 rakamlarına göre, Türkiye ihracat sıralamasında yedinci sıradan sekizinci sıraya gerilerken, 2015 yılında sıralamada daha da aşağı inmesi bekleniyor, ithalatta ise dokuzuncu sıradan yedinci sıraya yükseldi. Yayan, 2015 yılında ithalatın 19 milyon mt’a ulaşacağını ve böylece Türkiye’nin dördüncü veya beşinci sıraya yükseleceğini ifade etti.

Türkiye’nin Çin’den yaptığı ithalattaki artışı yorumlayan Yayan, geçtiğimiz yıllarda yıllık tonajın 500.000 mt seviyelerinde seyrettiğini ancak 2015’in ilk dokuz ayında Çin’den yapılan ithalatın 2 milyon mt’a çıktığını, ağustos ve eylül aylarında biraz gevşeme görülse de yılı 3 milyon mt ithalatla kapatmayı beklediklerini söyledi.

Çin’in ticarette yol açtığı sorunun sadece çelik sektörüyle sınırlı kalmayacağını diğer sektörleri de etkileyeceği uyarısında bulunan Yayan, hiçbir ülkenin Çin’in bu tutumuna karşı sesiz kalmaması gerektiğini, Çin’in de böylesine tahrip edici bir ticaretin kabul edilebilir bir ticaret şekli olmadığını anlaması gerektiğini belirtti. Yayan, “Çin bunu daha fazla istismar etmemeli, kendi tüketimlerini göz önüne alıp kapasitelerini buna göre ayarlamalı. Üretimde yavaşlama söz konusu bile değil. Çin’in başka ülkeleri tahrip ederek kendi sektörünü ayakta tutamayacağını anlamsı lazım.” diyerek sözlerine son verdi.


Benzer Haber ve Analizler

Türk çelik sektörü karbon emisyonunu 2053’e kadar %99 azaltmayı hedefliyor

19 Mar | Çelik Haberler

Ayhan Uçar: Yeşil dönüşümle hurda değerlenecek, Türkiye hurda temininde sıkıntı yaşayabilir

05 Mar | Çelik Haberler

Yassı mamul sektörü ithalat sorununu çözmek için katma değerli ürünlere yatırımı artırmalı

05 Mar | Çelik Haberler

ÇİB: Türkiye 2015’ten bu yana ilk defa net ithalatçı haline geldi

20 Ara | Çelik Haberler

Tayfun İşeri: Bölgeselleşmenin artacağına yönelik endişeler var

28 Kas | Çelik Haberler

Türk çelik üreticilerinin üzerindeki ihracat baskısı sürüyor

28 Kas | Çelik Haberler

Kocaeli PS: Talep zayıf, Türkiye’nin rekabet gücüne yönelik endişeler büyüyor

05 Eki | Çelik Haberler

Veysel Yayan: Türkiye’nin çelik üretimi Nisan ayından itibaren toparlanacak

27 Nis | Çelik Haberler

Türkiye’de çelik üreticileri kütük ithalatını yeniden şekillendiriyor fakat hurda segmentinde orta vadede daha büyük ...

15 Ara | Çelik Haberler

Türkiye çelik sektörünün rekabet gücü artan üretim maliyetleri ve daralan ihracat nedeniyle azaldı

15 Ara | Çelik Haberler