Türkiye ham çelik üretiminin 2014 yılında 34 milyon mt'a gerilemesi bekleniyor

Cuma, 28 Kasım 2014 15:09:05 (GMT+3)   |   İstanbul
       

28 Kasım Cuma günü İstanbul'da düzenlenen 9. SteelOrbis Çelik Konferansı - "Küresel Pazarlarda Yeni Ufuklar"'da konuşan Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, Türkiye'nin 2014 yılını 34 milyon mt ham çelik üretimiyle kapatmasını beklediklerini açıkladı. Bu miktar önceki yıla göre %1,9 düşüşe işaret ediyor. Sunumunda Türk çelik sektöründeki iniş çıkışlara değinen Veysel Yayan, "2000'li yıllarda bir çelik baharı yaşadık ve ham çelik üretimimizi 16,5 milyon mt ‘dan 36 milyon mt'a yükselttik. 2012-2013 yıllarında da dünyadan ham çelik üretimini en fazla artıran ülke olduk. 2013 yılında üretimimizde yaşanan %3,4'lük düşüşün geçici olmasını temenni ettik ama bu yıl cevher ve hurda fiyatları arasındaki farkın daha da açılmasının da etkisiyle çelik üretimimizi %1,9 düşüşle kapatacağımızı öngörüyoruz. Kapasite kullanım oranlarımıza baktığımızda ise, %85'leri gördüğümüz 2006 yılından beri görülen dalgalanmaların ardından kapasite kullanım oranımız bu yıl %67 seviyesinde kalacak görünüyor" dedi.  

Türkiye'nin çelik ticaretindeki yavaşlamaya da dikkat çeken Veysel Yayan, 2009 yılın 5,9 milyon mt olan Türkiye'nin net çelik ihracatının bu yılın ilk dokuz ayında 1,4 milyon mt'a gerilediğini belirterek, bu durumun Türk çelik üreticilerinin uluslararası piyasada rekabetçiliğinin gerilediğinin bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Global çelik ticaretinde Çinli üreticilerin payı da Yayan'ın dikkat çektiği konulardan biriydi. Yayan, "2014 yılının temmuz ayında çelik tüketiminde düşüş yaşayan Çin, hızlı bir şekilde dünya piyasalarına girmeye başladı ve 111 milyon mt civarındaki üretim fazlasının 85 milyon mt'unu ihraç etti. Böylelikle çelik ihracatını 2013 yılına göre %37,1 artırmış olması bekleniyor. Çin'deki üreticilerin dünya piyasalarına bu şekilde tahrip edici giriş yapamayacaklarını bilmeleri gerekiyor. Zamanla önlerine gelen koruma önlemleri ve soruşturmaların da bunu hatırlatacağını düşünüyorum. Türkiye henüz bu tür soruşturmalara başvurmayan bir ülke ama bu sürdürülebilir bir durum değil" dedi. Yayan, bunnunla birlikte, Çin'i artan çelik ihracatını bazı ülkelerin dengeleyebildiğini, bazılarının ise gerisinde kaldığı iki yıllık bir süreci yaşadığını belirtti.

Yayan, Türk çelik sektörünün içinde bulunduğu zor durumdan yüksek katma değerli ürünler üreterek ve farklı ürünlere yönelerek çıkabileceğini de sözlerine ekledi.


Benzer Haber ve Analizler

Enerji altyapısına yönelik saldırılarla ArcelorMittal Kryvyi Rih’in pik demir üretimi azaldı

21 Mar | Çelik Haberler

ArcelorMittal Kryvyi Rih’in üretimi Ocak ayında arttı

01 Mar | Çelik Haberler

Metinvest’in pik demir ve ham çelik üretimi 2023 yılında azaldı

21 Şub | Çelik Haberler

ArcelorMittal Kryvyi Rih’in kapasite kullanımı savaş nedeniyle 2023’te %25-40 oranında kaydedildi

25 Oca | Çelik Haberler

Mechel’in ham çelik ve pik demir üretimi yüksek fırındaki bakım çalışmaları nedeniyle üçüncü çeyrekte düştü

24 Kas | Çelik Haberler

Metinvest’in pik demir ve ham çelik üretimi Ocak-Eylül döneminde düştü

16 Kas | Çelik Haberler

Jianlong Group Xining Special Steel’i satın almak için 1,26 milyar RMB yatırım yapacak

09 Kas | Çelik Haberler

ArcelorMittal Brezilya’daki üretimini artırmayı planlıyor

25 Eyl | Çelik Haberler

Mechel’in üretimi ve satışları ilk yarıda çoğunlukla düştü

31 Ağu | Çelik Haberler

Metinvest’in pik demir ve ham çelik üretimi ilk yarıda düştü

18 Ağu | Çelik Haberler