SSAB’nin satışları ilk çeyrekte %62 arttı

Pazartesi, 27 Nisan 2015 15:14:09 (GMT+3)   |   İstanbul
       

İsveç vasıflı çelik üreticisi SSAB 2015 yılının ilk çeyreğine ilişkin mali sonuçlarını açıkladı. Şirketin önceki yılın aynı çeyreğinde kaydedilen 135 milyon SEK net zarara kıyasla 350 milyon SEK (40,5 milyon $) net karı bulunurken, satışları yıllık %62,4 artışla 15,46 milyar SEK (1,8 milyar $) seviyesinde yer aldı.
 
İlk çeyrekte SSAB'nin ham çelik üretimi yıllık %50 artarken, nihai mamul üretimi yıllık %44 arttı. Söz konusu çeyrekte sevkiyat ise yıllık %45 artışla 1,71 milyon mt oldu.

SSAB yaptığı açıklamada, kuzey ülkelerinde ve Batı Avrupa'nın geri kalan kısmında standart çelik talebinin 2014 yılının sonuna doğru talepteki düşüşe kıyasla normal seviyelere geldiğini belirtti. Vasıflı çelik talebi ise sabit seyrederken, başlıca coğrafik değişikliklerle birlikte düşük seviyelerde yer aldı. Kuzey Amerika'da çelik piyasası ilk çeyrekte distribütörlerdeki yüksek stok seviyeleri ve Asya ile Avrupa'dan gelen yüksek ithalat hacmi nedeniyle nispeten zayıfladı. Bu durum Kuzey Amerika piyasasında fiyatlara baskı yaparken, SSAB başta İsveç ve Finlandiya'da bulunan tesislerdeki demir cevheri olmak üzere hammadde maliyetlerinin bu çeyrekte düşüşünü sürdüreceğini belirtti.
 
Şirket Luleå şehrindeki yüksek fırında haziran ayında yenileme çalışmalarının başlayacağını, temmuz ve ağustos ayının çoğunda bu çalışmaların süreceğini belirtti. Yenileme maliyetinin 150-200 milyon SEK (17,4-23,2 milyon $) aralığında olacağı tahmin ediliyor. Yenileme sırasında çelik sevkiyatının sürmesi için, Oxelösund'da bulunan küçük yüksek fırının ilk çeyrekte yeniden faaliyete geçtiği ve ikinci çeyrekte üretimin süreceği ifade edildi.