Ruukki 2014 yılında çelik talebinin hafifçe artmasını bekliyor

Perşembe, 24 Nisan 2014 11:52:50 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Finlandiya merkezli çelik üreticisi Ruukki 2014 yılının ilk çeyreğine ilişkin mali sonuçlarını açıkladı ve 2014 yılında çelik talebinde hafif artış beklediğini belirtti. Ancak, çelik piyasalarındaki kapasite fazlası sorunu ve gelişmekte olan piyasaların büyüme hızındaki düşüş nedeniyle çelik talebi artışının etkisi sınırlı kalacak. Ruukki, özellikle Avrupa dışındaki piyasalarda vasıflı çelik talebinin, standart çelik ürünü talebine oranla daha büyük bir artış kaydetmesini bekliyor.
 
Ruukki 2014 yılının ilk çeyreğinde, önceki çeyreğe göre %25 artışla 5 milyon € faaliyet geliri kaydetti. Yüksek kapasite kullanım oranı ve vasıflı çeliğin gösterdiği pozitif büyüme oranına rağmen düşük ortalama satış fiyatları, faaliyet gelirlerini önceki seneye oranla düşürdü. Söz konusu dönemde şirketin net satış geliri yıllık 1,35 düşüşle 581 milyon €'ya, aldığı siparişler ise yıllık %5,8 düşüşle 560 milyon €'ya geriledi.
 
İlk çeyrekte Ruukki Metals'in aldığı siparişler ve net satışları önceki yıla göre değişim göstermedi. Daha yüksek vasıflı çelik sipariş ve sevkiyat hacimleri, önceki yıla göre düşüş gösteren satış fiyatlarının yarattığı olumsuz etkiyi dengeledi. İlk çeyrekte şirketin net vasıflı çelik satışlarının yıllık %16 ve çeyreklik %5 artış kaydetmesi, şirketin sonuçlarına önemli bir olumlu gelişme olarak yansıdı. Avrupa dışındaki gelişmekte olan piyasaların para birimlerinin zayıflaması, alınan vasıflı çelik sipariş değerini olumsuz etkiledi.
 
Ruukki'ye göre, Ukrayna krizi ve bu durumun Rusya'nın ekonomik büyüme oranında yarattığı çarpan etkisi, henüz şirketin Ukrayna ya da Rusya'daki iş sürecine yansımadı. Bunun yanında, krizin döviz kurlarına etkisi nedeniyle Ruukki'nin söz konusu dönemde kaydedilen mali kaybı yaklaşık 8 milyon € oldu. Ukrayna'daki istikrarsız durum sadece Rusya'da değil, Finlandiya ve tüm Avrupa'da büyüme oranlarındaki belirsizliği artırdı. Bölgedeki durumun net etkisini belirlemek, devam eden belirsizlikler nedeniyle hala mümkün değil.

Benzer Haber ve Analizler

Ruukki’nin faaliyet geliri ocak-eylül döneminde düştü

28 Eki | Çelik Haberler

Ruukki vasıflı çelik talebinin standart çelik talebini geçmesini bekliyor

07 Ağu | Çelik Haberler

Ruukki’nin sipariş alımı 2013 yılında azaldı

18 Şub | Çelik Haberler

Ruukki ocak-eylül döneminde sipariş alımında düşüş açıkladı

23 Eki | Çelik Haberler

Ruukki’nin sipariş alımı ilk çeyrekte azaldı

25 Nis | Çelik Haberler

Ruukki ocak-eylül döneminde faaliyet zararı açıkladı

23 Eki | Çelik Haberler

Ruukki’nin faaliyet karı ikinci çeyrekte düşüş kaydetti

19 Tem | Çelik Haberler

Ruukki, birinci çeyrekte faaliyet zararı ilan etti

24 Nis | Çelik Haberler

Ruuki’nin sipariş alımı 2011 yılında arttı

01 Şub | Çelik Haberler

Ruukki üçüncü çeyrekte zarar açıkladı

19 Eki | Çelik Haberler