Namık Ekinci: Mısırlı üreticiler haklı olsaydı Mısır’a ihracatımızda değer kaybı olmazdı

Perşembe, 24 Temmuz 2014 10:51:14 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Çelik İhracatçıları Birliği'nden (ÇİB) yapılan açıklamada, mayıs ayında Çin, Ukrayna ve Türkiye'den yapılan inşaat demiri ve filmaşin ithalatına yönelik antidamping vergisi soruşturması açılması için Mısır Ticaret Bakanlığı'na dilekçe veren Mısırlı çelik üreticilerinin söz konusu soruşturmanın, bakanlığın gündeminde alt sıralara düşmemesi ve davanın açılması için baskı oluşturmaya devam ettiği ifade edildi.

Konuya ilişkin açıklama yapan ÇİB yönetim kurulu başkanı Namık Ekinci; "Dünyanın hiçbir ülkesine dampingli ya da devlet teşvikli ürün ihraç etmediğimiz gibi Mısır'da da yapmadığımız dünya kamuoyu tarafından net olarak bilinmektedir. Ancak buna rağmen bazı ülke sanayicileri kendi kârlılıklarını arttırmak için üretim hatlarında ve personelde gerekli gelişmeyi sağlamak yerine; kolay yolu seçip bizim gibi başarılı olan sanayicilerinin önünü kesmekle ilgili kendi otoritelerini ikna etme yolunu seçmektedirler. Seçtikleri yol başarıymış gibi gözükse de aslında o ülke sanayisinin çağa ayak uyduramayıp durağanlaşarak çağın gerisinde kalacakları aşikârdır. Elbette ki bu ülkelerle hukuksal mücadelemize aralıksız olarak devam edeceğiz. Önemli olan Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarının adilane bir şekilde tüm dünya sanayicilerine eşit mesafede kalması, tüm dünya ülkelerinin menfaatinedir." dedi.

ÇİB'den yapılan açıklamada, Mısır'a kütük ve inşaat demiri ihracatı yapan diğer ülkelerin 2013 sonrasında ihracat verileri olmadığı için 2012-2013 yılları baz alınarak bir değerlendirme yapıldığı belirtilirken, Mısır'ın Türkiye'den yaptığı kütük ithalatının %35 düşüşle 167.000 mt'a gerilediği, takip eden süreçte de ihracatın sıfıra düştüğü ifade edildi. Ekinci, "İnşaat demirinde ise %55 oranında gerileme ile 204.000 mt ihracat gerçekleşmiştir. Mısır'ın çelik ürünleri temin ettiği diğer ülkelerden biri olan Rusya'dan ithalatına baktığımızda kütük ithalatı %90 artış göstererek 460.000 mt olmuş; Ukrayna'dan yaptığı ithalat ise %67 artışla 943.000 mt olarak gerçekleşmiştir. Eğer şikâyetçilerin dediği gibi bir durum olsaydı bu şekilde değer kaybımız olmaz, diğer ülkelere de pazarımız kaptırmazdık" şeklinde konuştu.

2012 yılının kasım ayında Mısır, ithal inşaat demirine geçici olarak %6,8 vergi uygulamaya karar vermiş ve bu vergi 2013 yılı haziran ayına kadar yürürlükte kalmıştı. 2013 yılının kasım ayında ÇİB'den yapılan açıklamada ise, Mısır'ın inşaat demiri ve filmaşin ithalatına yönelik koruma önlemi soruşturmasının önlemsiz olarak resmen sonlandırıldığı belirtilmişti.


Benzer Haber ve Analizler

Kaptan Demir Çelik yeni tesisinde ilk filmaşin üretimini gerçekleştirdi

04 Eyl | Çelik Haberler

Endonezya çıkışlı kütük fiyatları tüccarlar artışları kademeli olarak kabul ettiği için daha da yükseldi

20 Haz | Uzun Ürünler ve Kütük

Güneydoğu Asya’da filmaşin teklifleri kütük fiyatlarındaki artış doğrultusunda yükselişe geçti

13 Oca | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye çıkışlı inşaat demiri fiyatları hurda ve kütük fiyatlarındaki artışa rağmen düşük

11 Oca | Uzun Ürünler ve Kütük

El Marakby: Mısır’ın çelik ihracatının 2022’de desteklenmesi bekleniyor

10 Eki | Çelik Haberler

Aço Verde Brasil kütük kalitesini artıracak

27 Eyl | Çelik Haberler

Ekinciler kapasite artışı projesi için bakanlık onayı aldı

15 Eyl | Çelik Haberler

İran’ın yarı mamul ihracatı birinci çeyrekte artış gösterdi

05 Ağu | Çelik Haberler

Körfez bölgesinde kütük fiyatları durgun uzun mamul satışları sonucu daha da düştü

04 Ağu | Uzun Ürünler ve Kütük

Yeşilyurt Metalürji filmaşin üretimine başlıyor

13 Tem | Çelik Haberler