Murat Demirci: Düşük demir cevheri fiyatlarına rağmen üreticiler kar edemiyor

Perşembe, 19 Kasım 2015 16:22:48 (GMT+3)   |   İstanbul
       

19 Kasım Perşembe günü İstanbul'da düzenlenen 10. SteelOrbis Çelik Konferansı - "Çelik Piyasalarında Yeni Ufuklar"'da hammadde maliyetlerindeki gelişmeler ve üreticilerin önlerindeki alternatifler konulu panelde konuşan Erdemir Grubu Demirli Malzemeler Alım Direktörü Murat Demirci, hammadde alımındaki yaygın uygulamalardan bahsederek, cevher tarafında batı ülkelerinin kontratlı çalıştığını, Çin’deki küçük ve orta ölçekli tesislerin düzenli müşteri portföyleri olmadığı için spot piyasadan hammadde tedarik ettiklerini belirtti. Önümüzdeki dönemde demir cevheri fiyatlarının 45-50$/mt aralığına oturmasını beklediğini aktarırken, 40$/mt’a kadar inebileceği yönünde de tahminlerin olduğunu söyledi.
 
Dört büyük madencinin diğer rakipleri ortadan kaldırmak amacıyla arzlarını artırıp maliyetleri düşürdükleri fikrine katılmadığını ifade eden Demirci, bu durumun madencilerin izledikleri sürecin doğal sonucu olduğunu söyledi. Demirci, demir cevheri üreticilerinin asıl derdinin daha önceden kararı alınmış ve finansmanı yapılmış projeler için nakit akışı sağlamak olduğunun altını çizdi. 
 
Cevher üreticilerinin üretimi kısmayı düşünmediğini belirten Demirci, 2016 yılı için 45-55$/mt aralığında tahmin edilen demir cevheri fiyatının, dünya ekonomisinin büyüme hızının 2016’dan sonra artacağı beklentisine bağlı olarak, 2017-18 döneminde kademeli olarak yükseleceğinin öngörüldüğünü ifade etti. Demirci, demir cevheri en düşük seviyelerde olmasına rağmen tesislerin %90’ının kar etmediğini çünkü nihai mamul fiyatının birçok üreticinin üretim maliyetlerinin altında kaldığını söyledi.
 
Hurda piyasasındaki durumu değerlendiren Demirci, Türk üreticilerin son iki senedir ABD’ye alternatif olarak, hurda alımlarında Baltık bölgesini tercih ettiklerini böylece ABD piyasasını dizginlemeyi başardıklarını söyledi. Demirci “Bu sene iki büyük düşüş oldu; biri elektrik ark ocaklarının fiyatları çalışabilir seviyelere getirmek için Çin’den kütük alımı yapması, ikincisi ise alternatif malzeme olarak pik demir ve HBI oranını artırmaları” dedi. Elektrik ark ocaklı üreticileri hurda piyasasında izledikleri bu tür stratejiler nedeniyle gayet başarılı bulduğunu söyleyen Demirci, bu sene ABD’de elektrik ark ocaklı tesislerin üçüncü çeyrek sonu itibarıyla, entegre tesislere göre 30$/mt daha avantajlı olduğunu hatırlattı. 
 


Benzer Haber ve Analizler

CISA: Çin’de koklaşabilir taş kömürü alım maliyeti Ocak-Şubat döneminde %9,86 düştü

28 Mar | Çelik Haberler

CISA: Çin’de koklaşabilir taş kömürü alım maliyeti Ocak ayında %11,21 düştü

29 Şub | Çelik Haberler

CISA: Çin’de koklaşabilir taş kömürü alım maliyeti 2023’te %18,75 düştü

31 Oca | Çelik Haberler

SteelOrbis yılsonu değerlendirmesi: Türkiye ithal hurda piyasasındaki dalgalanma 2023’te azaldı

29 Ara | Hurda ve Hammadde

CISA: Çin’de koklaşabilir taş kömürü alım maliyeti Kasım ayında %2,03 arttı

29 Ara | Çelik Haberler

CISA: Çin’de koklaşabilir taş kömürü alım maliyeti Ekim ayında %8,35 arttı

29 Kas | Çelik Haberler

Barış Çiftçi: Küresel çelik sektörü için en kötüsü geride kaldı

28 Kas | Çelik Haberler

Meksika’da hurda ithalatı değeri Eylül ayında %35 arttı

28 Kas | Çelik Haberler

Meksika’da hurda ithalatı değeri Ağustos ayında %98,3 düştü

26 Eki | Çelik Haberler

ÇİB: Körfez ülkeleri Türkiye’ye rakip olmaya başladı, ihracat pazarlarımızı kaybediyoruz

19 Eki | Çelik Haberler