IREPAS: Avrupa ve Kuzey Amerika’da bu dönem uzun çelik talebi makul

Cuma, 04 Eylül 2015 17:45:17 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Uluslararası İnşaat Demiri İhracatçıları ve Üreticileri Birliği’nin (IREPAS) yayımladığı kısa vadeli görünüm raporuna göre, Kuzey yarımkürede yaz mevsimi nedeniyle uzun çelik mamul ticareti yavaş seyrediyor ancak Avrupa ve Kuzey Amerika’da söz konusu talep bu dönem için makul.

Tedarik fazlası başlıca sorun olmaya devam ediyor

Petrol üreten bazı ülkeler ithalatın azalmasına neden olan düşük talep ve döviz kurlarındaki değer kaybı nedeniyle petrol fiyatlarındaki düşüşün etkilerine işaret ediyor. Tedarik fazlası başlıca sorun olmaya devam ederken, aynı zamanda bazı mamullerin fiyatlarını makul olmayacak oranda karsız seviyelere doğru çekiyor.

Çinli tedarikçilerde agresif rekabet sürerken, Rus ve Brezilyalı tedarikçiler çaba sarf ediyor
 
IREPAS’ın yayımladığı rapora göre, piyasada demir cevherinden yapılan üretimde güçlü bir arz fazlası mevcut. Çinli tedarikçilerde agresif rekabet sürerken, Rus ve Brezilyalı tedarikçiler ise iş yapabilmek için çaba sarf ediyor. Hurdadan yapılan üretim daha dengeli seyrediyor. Piyasa hurda fiyatlarındaki aşağı yönlü trendin devam etmesini beklerken, söz konusu ürünlere yönelik talebin mevcut gereksinimleri karşıladığı belirtildi. 
 
Çin ile dünyanın geri kalanı karşı karşıya
 
Sabit hammadde fiyatları nihai mamul taban fiyatlarının korunmasına yardımcı oluyor. Ancak bu istikrar, hammadde ve çelik fiyatları arasındaki farkın oldukça düşük olduğu bir noktada yakalandı. Üretmek ve satmak durumunda olan bölgelerde piyasadaki rekabet, çok sayıda bölgenin Çin çıkışlı malzemeye karşı güçlü bir rekabet içinde olması nedeniyle hala oldukça agresif ve yoğun. 2000 yılında dünyanın çelik üretimi Çin’in çelik üretiminin 20 katı seviyesindeyken, günümüzde  Çin’de çelik üretiminin dünyanın geri kalanına eşit olduğu ifade ediliyor. Bu nedenle, Çin tarafına bir birim eklenirse, dengelerin korunması için dünyanın geri kalanından aynı miktarda bir birim çıkartılması gerekiyor. IREPAS, Çin’in uluslararası piyasadaki varlığını artırmaya devam ettiği sürece, diğer ülkelerdeki üreticilerin baskı altında kalmayı sürdüreceğini ve ABD’nin uyguladığı gibi Çin’e karşı ticari tedbirlerin dünya çapında alınacağını belirtiyor. Sonuç olarak ticaret daha bölgesel bir hale gelecek.
 
Petrol fiyatlarındaki düşüş talebi desteklemeli
 
Geçmişte de olduğu gibi petrol fiyatlarındaki düşüş küresel ekonomik büyümede hızlanmayı beraberinde getirmeli. Birikimin çoğu doğrudan tüketicilerin cebini doldururken, ekstra gelir hızla harcanıyor. Aynı zamanda, petrol üreten ülkelerde hükümetler mali rezerv veya borçlanma yoluyla harcama programları düzenliyor. Çelik talebinin piyasayı tümüyle destekleyen bu koşullardan faydalanırken, bu durumun mevcut kapasite fazlası sorununu çözmeye yetmediği belirtildi.
 
AB’de istikrar ve ABD’de büyüme olumlu faktörler

AB bölgesinde devam eden istikrarlı görünüm ve AB yerel piyasasındaki mevcut talep seviyesi ile ABD yerel piyasası ve ülkedeki artan büyüme oranı olumlu faktörler olarak kabul ediliyor. IREPAS raporunda, ABD’de tüketimin azalan enerji fiyatlarıyla canlanması beklenirken, bu durumun büyümeye yardım edeceği ancak kısa vadeli zorlukların süreceği ifade edildi.

Talebe dair işaretlerin olumlu olduğu hurda piyasasında tereddüt de mevcut

Hurda söz konusu olduğunda piyasalar farklı alanlara bölünebilir. Asya piyasası geri kalanları da beraberinde götürüyor. Geleneksel hurda alıcıları, çelikhanelerini çalıştırmaya devam etmek yerine, Çin’den tedarik ettikleri yarı mamulle üretim yapabiliyor. Tüm konteyner hurda piyasalarında fiyatların, alternatif ürünlerle yarışabilmek için düştüğü gözleniyor. ABD yerel hurda talebi ABD’li çelik üreticilerinin hurda fiyatlarındaki aşağı yönlü trendden faydalanmak istemesi nedeniyle oldukça iyi seyrederken, hurda fiyatlarındaki düşüş üreticilerin maliyetlerini azaltarak rekabet gücünü korumalarını sağlıyor. Fiyatların dolar bazındaki uluslararası piyasalar kadar olmasa da, avro bazında düşmesiyle, Avrupa hurda piyasasının da oldukça iyi durumda olduğu gözleniyor. IREPAS, bu durumun söz konusu piyasada talebin yeterli seviyelerde devam etmesinden kaynaklandığını belirtiyor. Fiyatlardaki düşüşle birlikte hurda arzının azalmasının durumun dengeye kavuşmasına nispeten yardımcı olacağı düşünülüyor. Kurlarda görülen dalgalanmalar ve Çin’deki duruma yönelik belirsizlikerl ise geçtiğimiz birkaç ayda genel görünümü etkilerken piyasaları da tereddüde düşürdü. Türkiye’de yeniden seçim ve Türk lirasının değer kaybetmesi, enflasyon ve istikrarsızlığa yönelik endişeler yaratarak Türk üreticilerin taleplerini ertelemesine neden oldu.

Hurda piyasasında tedarikçi çok alıcı az

Talebin azalmasıyla birlikte sayıca çok olan hurda tedarikçileri daha az sayıdaki alıcıya satış yapmak için uğraşıyor. Piyasalar arasında daha normal olan fiyatlandırma farklılıkları, çelik ürünlerine getirilen antidamping vergilerinin yanı sıra rekabet gücünü değiştiren azalan gemi yakıtı fiyatlarının da etkisiyle bazı bölgelerde değişiklik gösterdi.

Türkiye’de ve Uzak Doğu’da hurda fiyatları arasındaki farklar

Uzak Doğu’da konteyner hurdası fiyatları 170-180$/mt seviyesinde yer alırken, en büyük hurda ithalat piyasası olan Türkiye’de aynı ürün için fiyatların nasıl 235$/mt seviyesinde kalabildiği büyük bir merak konusu. Türkiye inşaat demiri ihracatı neredeyse %10 düşüş göstererek 650.000 mt’a gerilerken, Çin’in inşaat demiri ihracatı aylık 2,5 milyon mt’a ulaştı. Bu yüzden uzun vadede Çin çıkışlı kütük alımları Türk üreticiler için şu anki cazibesini kaybetmesi, hurda fiyatlarının ise mevcut kütük tekliflerine paralel bir seyir izlemek zorunda kalacağı bekleniyor. IREPAS raporuna göre, Türkiye’de hurda fiyatlarının muhtemelen 200$/mt seviyesini görme vakti geldi.

Yılsonunun yaklaşması uzun çelik talebinde beklenen yavaşlamayı yaratıyor

Yılın kalanına ilişkin görünümün, yılsonuna doğru mevsimsel etkilerin uzun çelik talebinde olumsuz sonuçlar yaratması beklentisi nedeniyle pek pozitif olmadığı gözleniyor. Arz fazlası bulunan piyasanın istikrarsız ve tahmin edilemez bir halde olduğu ve bu durumun da çelik üreticileri için zor zamanlara işaret ettiği belirtiliyor. IREPAS, birkaç farklı piyasada yeni antidamping soruşturmalarının başlatılmasını bekliyor. Ayrıca, mevcut soruşturmalardan kaçının başarıya ulaşarak piyasa dinamiklerini değiştireceği sorusu da önem taşıyor.

Avrupa’da oldukça iyi durumda olan hurda talebi daha da iyileşecek

IREPAS, Avrupa hurda talebinin oldukça iyi durumda olduğunu ve fiyatların hurda talebini artıracağı düşünülen seviyelere gerilediğini belirtti.  


Benzer Haber ve Analizler

Türkiye’de Avrupa çıkışlı hurda fiyatları yüksek seyrediyor, piyasa hala sessiz

18 Nis | Hurda ve Hammadde

Tayvan ithal hurda piyasası hafifçe toparlandı

29 Mar | Hurda ve Hammadde

Pakistan ithal hurda piyasasında trend tersine döndü

27 Mar | Hurda ve Hammadde

Pakistanlı alıcılar nihai mamul piyasasında beklentiler olumsuz olduğu için hurda alımlarını erteledi

06 Mar | Hurda ve Hammadde

Türkiye deep sea hurda piyasasında trend önümüzdeki hafta netleşecek

01 Şub | Hurda ve Hammadde

Pakistan’da ithal hurda fiyatlarının daha da artması beklense de talep yetersiz

10 Oca | Hurda ve Hammadde

Tayvan’da ithal hurda fiyatları daha da düşse de inşaat demiri satışları iyi seyrediyor

05 Oca | Hurda ve Hammadde

Pakistan’ın ithal hurda alımları durgun, fiyatlar çoğunlukla sabit

03 Oca | Hurda ve Hammadde

Tayvan’da ithal hurda fiyatları inşaat demiri satışlarının azalması sebebiyle gevşedi

29 Ara | Hurda ve Hammadde

Avustralya merkezli Green Steel of WA yeşil çelik geri dönüşüm tesisi kuracak

28 Ara | Çelik Haberler