IREPAS: Tüccarlar ufukta İran’la yeni ticaret imkanları görüyor

Salı, 30 Eylül 2014 14:23:03 (GMT+3)   |   İstanbul
       

28-30 Eylül tarihleri arasında Berlin'de düzenlenen SteelOrbis 2014 Sonbahar Konferansı & 71. IREPAS Toplantısı'nda toplanan trader komitesi, yaşanan siyasi çalkantılardan çelik sektöründeki ve tüccarlar arasındaki düşük karlılığa ve hammadde fiyatlarına kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulundu. Trader komitesi başkanı, Seba International'dan F.D. Baysal, başta Irak ve Suriye'de olmak üzere Ortadoğu'da görülen siyasi istikrarsızlığa rağmen, Irak'a yapılan sevkiyatların birtakım kesintilere rağmen devam ettiğini belirtti. Baysal, tüccarlarda derin bir merak uyandıran İran'da alım-satım yapma olasılığına dikkat çekti.
 
Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilime değinen Baysal, bölgede ticaretin ufak tefek kesintilere rağmen normal seyrinde devam ettiğini ve bölgedeki siyasi gerilimin tüccarlar için bir sorun oluşturmadığını söyledi.
 
Çelik ürünlerine yönelik açılan farklı antidamping davalarını yorumlayan Baysal, ABD'nin inşaat demiri ithalatına yönelik olarak yürüttüğü antidamping soruşturmasını hasarsız atlatan Türkiye'nin ABD'ye inşaat demiri sevkiyatlarını sürdüreceğini söyledi ve fiyatta herhangi bir değişiklik olacağını düşünmediğini belirtti. Baysal, ABD tarafından filmaşin ithalatına yönelik olarak yürütülen antidamping davasında alınan kararın ardından Çin'in ABD filmaşin piyasasını terk ettiğini ve Çin'den oluşan boşluğun başka ülkeler tarafından doldurulacağını vurguladı.
 
Trader komitesi başkanı, Çin'in artış gösteren çelik ihracatının küresel piyasalarda yarattığı etkiyi yorumladı. Baysal, piyasa kaynaklarından edinilen, Çin'in 180 gün vadeli kredilerle Kuzey Afrika ülkelerine ihracat yaptığı yönündeki bilgilere cevaben, adil koşullarda yapıldığı sürece her zaman serbest ticareti desteklediğini belirtti.
 
Son olarak hammadde fiyatlarına da değinen Baysal, bir süredir düşüş gösteren ve düşüşünü sürdürmesi beklenen demir cevheri fiyatlarının, hurda fiyatlarında da düşüşe neden olduğunu söyledi. Trader komitesi başkanı, tüccarların fiyat düşüşünden memnun olduğunu doğruladı.