IREPAS hammadde tedarikçileri komitesi: Hurda talebi birkaç ay içinde geri gelecek

Salı, 27 Eylül 2016 11:22:35 (GMT+3)   |   İstanbul
       

25-27 Eylül tarihleri arasında Viyana’da düzenlenen SteelOrbis 2016 Güz Konferansı & 75. IREPAS Toplantısı’nda konuşan hammadde tedarikçileri komitesi başkanı Stena'dan Jens Björkman, demir cevheri fiyatlarının son zamanlarda daha istikrarlı olduğunu, Çin’in büyümesinde görülen yavaşlamanın ise kapasite kullanım oranları ve fiyatlar üzerindeki baskıyı artırdığını ifade etti. Hurda piyasasında koşulların oldukça istikrarlı olduğunu belirten hammadde tedarikçileri komitesi, talebin birkaç ay içinde geri gelmesini bekliyor.

Hurda piyasası ile ilgili olarak, hammadde tedarikçileri komitesinin bulguları nispeten daha istikrarlı seyreden bir piyasayı işaret ediyor. Björkman, bu yıl Avrupa ve ABD’de hurda akışının 2015 yılına kıyasla %20 civarında azaldığını ve bu durumun hurda tedarikçilerinin karlılığını etkilediğini belirtti. Björkman, ABD iç piyasasında hurda talebinin azaldığını ve bunun hurda fiyatlarındaki düşüşün temel sebebi olduğunu söyleyerek, aynı zamanda ABD dolarının değerinin yüksek olmasının da dolar bazlı hurda fiyatlarına baskı uyguladığını ifade etti.
 
Uluslararası ticaretle ilgili olarak ise hammadde tedarikçileri komitesi başkanı Björkman, Brexit referandumuyla İngiltere’nin AB üyeliğinden çıkma kararı almasının İngiliz poundunun değerinin düşmesine sebep olarak, İngiltere’nin ihracatını artırdığını söyledi. Diğer yandan, Türkiye’de hurda ticareti son zamanlarda daha çok hemen teslimli sevkiyatlar üzerinden yapılırken, Rusya’nın hurda ihracatı ülkede iç piyasa talebinin artmasıyla keskin bir düşüş gösterdi. Björkman, Rusya’da hurda ticareti finansmanının daha iyi olduğunu, ancak Türkiye’de temmuz ayında gerçekleşen başarısız darbe girişiminin ardından bankaların finansman açısından tereddütlü davrandığını söyleyerek, Türkiye’nin kredi notundaki son düşüşlerin de finansmanı etkileyeceğini belirtti.
 
Ayrıca, Ukrayna’nın hurda ihracat vergisine ilişkin bir soruya yanıt veren Björkman, Ukrayna’nın hurda ihracatının azaldığını ve bazı bölgelerde bu yüzden yaşanan arz kaybının Baltık bölgesinden yapılan tedarikle telafi edildiğini belirtti. Björkman, bu sebeple Türkiye’nin daha fazla deep sea çıkışlı hurda kargosu alması gerektiğini, ancak bunun da Türk çelik sektörü için daha riskli olabileceğini söyledi.

Benzer Haber ve Analizler

CISA: Çin’de koklaşabilir taş kömürü alım maliyeti Ocak-Şubat döneminde %9,86 düştü

28 Mar | Çelik Haberler

CISA: Çin’de koklaşabilir taş kömürü alım maliyeti Ocak ayında %11,21 düştü

29 Şub | Çelik Haberler

CISA: Çin’de koklaşabilir taş kömürü alım maliyeti 2023’te %18,75 düştü

31 Oca | Çelik Haberler

SteelOrbis yılsonu değerlendirmesi: Türkiye ithal hurda piyasasındaki dalgalanma 2023’te azaldı

29 Ara | Hurda ve Hammadde

CISA: Çin’de koklaşabilir taş kömürü alım maliyeti Kasım ayında %2,03 arttı

29 Ara | Çelik Haberler

CISA: Çin’de koklaşabilir taş kömürü alım maliyeti Ekim ayında %8,35 arttı

29 Kas | Çelik Haberler

Barış Çiftçi: Küresel çelik sektörü için en kötüsü geride kaldı

28 Kas | Çelik Haberler

Meksika’da hurda ithalatı değeri Eylül ayında %35 arttı

28 Kas | Çelik Haberler

Meksika’da hurda ithalatı değeri Ağustos ayında %98,3 düştü

26 Eki | Çelik Haberler

ÇİB: Körfez ülkeleri Türkiye’ye rakip olmaya başladı, ihracat pazarlarımızı kaybediyoruz

19 Eki | Çelik Haberler