IREPAS: Dünya uzun çelik piyasasında performans iyi, ancak endişe verici durumlar yok değil

Perşembe, 10 Temmuz 2014 16:30:44 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Uluslararası İnşaat Demiri Üretici ve İhracatçıları Birliği (IREPAS) tarafından yayımlanan kısa vade görünüm raporunda, son 30 gün içerisinde global piyasalarda talebin makul seviyelerde yer almaya devam ettiği ifade edilirken, Kuzey ve Güney Amerika'da piyasanın performansının iyi olduğu, Avrupa'da da rakamların toparlandığı belirtildi. Orta Doğu, Kuzey Afrika, Afrika ve Asya'da da piyasa dinamiklerinin gücünü koruduğuna yer verildi.

Arz fazlasının marjlar üzerindeki baskısı sürüyor

Bu olumlu değerlendirmelere karşın IREPAS, genel olarak arz fazlasının fiyatlar ve marjlar üzerine halen yüksek baskı uyguladığını ifade etti. Çin'deki kredi daralmasının bir sonucu olarak ülkenin büyümesindeki yavaşlama neticesinde Çin'in ihracat fiyat ve tonajlarının, dünyanın birçok yerindeki çelik üreticilerinin faaliyetlerini kısıtladığı, piyasa görünümünü aşağı çektiği ve çelik alıcılarının dikkatli olmasına yol açtığı da raporda yer aldı. Uluslararası ticareti kısıtlayan korumacılık önlemlerinin dünya genelinde artması ise endişe verici olarak yorumlandı. Bununla birlikte Ukrayna, Irak ve Suriye'deki siyasi istikrarsızlık bu bölgelerde talebin yavaşlamasına neden olarak, başta Türk üreticiler olmak üzere bölgedeki üreticiler üzerinde baskı yaratıyor dendi. Bununla birlikte, hurda ve demir cevheri maliyetleri arasındaki fark, hurda kullanan çelik üreticilerinin rekabet edebilirliğini önemli biçimde yaraladı. Uzun çelik mamul piyasasında rekabetin çetinleştiği ifade edilen IREPAS raporunda, bunun arz/talep dengesizliğinin giderek arttığını gösterdiği vurgulandı.

Dünya Çelik Üreticileri Birliği (worldsteel) tarafından yayımlanan verilere göre, dünya ham çelik üretimi mayıs ayında bir önceki aya göre %0,2 arttı ve çelik üretiminin yıl sonunda 1,662 milyar mt seviyesine ulaşacağı hesaplanıyor. Mayıs ayında dünya ham çelik üretiminde ortalama kapasite kullanımı ise %78,5 olarak kaydedildi. Yılın ilk beş ayında ise dünya çelik üretimi, bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,4 arttı ve buna göre yıl sonunda dünya ham çelik üretiminin 1,642 milyar mt olacağı hesaplanıyor. Yılın ilk beş ayında Çin tek başına toplam dünya ham çelik üretiminin %49,9'unu gerçekleştirdi. Mayıs ayında dünya genelinde satın alınan çelik hurdasının görünür tüketimi, rekor seviyeye ulaşılan 2013 yılının %113'ü seviyesindeydi. Yılın ilk beş ayında, dünya genelinde satın alınan hurda için görünür tüketim, bu beş ayın her birinde günlük 1 milyon mt seviyesini aştı.Yılın ilk baş ayına ilişkin veriler ışığında, 2013 yılı ile karşılaştırıldığında worldsteel'in 2014 beklentilerine göre:

  • Dünya ham çelik üretimi 62 milyon mt artacak.
  • 34 milyon mt daha fazla demir üretilecek.
  • Satın alınan hurda tüketimi 28 milyon mt yükselecek.

Hammadde fiyatları yükseldi

Demirli hammaddelerdeki tüketimin rekor seviyelere ulaşmaya devam etmesi neticesinde fiyatlar son zamanlarda başlıca piyasaların bir kısmında arttı. Bu normalde daha iyi piyasa koşulları olacağı yönünde yorumlanır. Ancak, hurda işleyicileri arasındaki rekabet marjları kısıtlamakta. Bununla birlikte, demir cevheri ve kömür fiyatlarındaki düşüşler entegre çelik üreticilerine rekabetçi masraflar ve makul marjlar sunuyor. Öte yandan, bazı Asyalı çelik üreticisi ülkeler alımlarına yeniden başladıklarından hurda talebi coğrafi olarak daha geniş bir alana yayılmış durumda.

IREPAS raporuna göre, uzun çelik mamul piyasası, öngörülmeyen gelişmelerin artmaması durumunda genel olarak istikrarlı. Bununla birlikte mevsimsel şartlar daha karmaşık senaryolara yol açabilir. Bununla birlikte, ABD'de talepteki artış, ithalat tonajındaki artışa karşın başlıca olumlu gelişmelerden biri. Ramazan sonrasında, Ramazan ayından son haftalarda alımlar bakımından olumsuz olarak etkilenen piyasalarda artış beklenebilir.


Benzer Haber ve Analizler

"Çelik üretimindeki düşüşte maaliyetlerdeki artışların nihai ürün fiyatlarına yansıtılamaması etkili"

10 Eki | Röportaj

IREPAS kütük tedarikçileri: BDT’nin rekabetçi kütük fiyatları Türkiye’ye satışları artırdı

24 Eyl | Çelik Haberler

Başak Tav: Türkiye’de iç piyasa yassı fiyatları, birçok ülkenin aksine ihracat fiyatlarının altında

16 Kas | Çelik Haberler

Alocci: Hurda ihracatına kısıtlamaya hayır, hurdanın AB’de tutulması için teşvike evet

22 Haz | Röportaj

Assofermet: İtalya hurda fiyatları ocak artışı sonrası düzeltme görüyor

16 Şub | Çelik Haberler

Assofermet: İtalyan hurda pazarında yüksel talep gözlemleniyor

07 Ara | Çelik Haberler

Namık Ekinci: Türkiye’nin çelik ihracat geliri 2010 yılında %10 artacak

26 Kas | Çelik Haberler

Andrés Barceló: Avrupa uzun üretiminin itici gücü ihracat

05 Eki | Çelik Haberler

Federacciai Başkanı İtalyan çelik sektörünün sorunlarına değindi

29 Haz | Çelik Haberler

Hurda ithalatçısı kalkınmakta olan ülkeler uzun vadede hurda ihracatçısı olabilir

09 Haz | Çelik Haberler