IREPAS çelik üreticileri komitesi: Piyasa koşulları nispeten daha istikrarlı

Salı, 27 Eylül 2016 11:33:36 (GMT+3)   |   İstanbul
       

25-27 Eylül tarihleri arasında Viyana’da düzenlenen SteelOrbis 2016 Güz Konferansı & 75. IREPAS Toplantısı’nda konuşan IREPAS başkanı ve İÇDAŞ ihracat müdürü Murat Cebecioğlu, genel olarak piyasa koşullarının önceki yıllara göre daha istikrarlı gittiğini ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC) ülkelerindeki piyasa oyuncularının Avrupalı rakiplerine göre biraz daha iyimser olduğunu söyleyerek, koşulların yavaş da olsa ilerleme kaydettiğini belirtti.

Cebecioğlu’na göre, rekabetin zorlaşması ve ihracatçılar üzerindeki baskının artması sebebiyle ticari korumacılık önlemleri ihracata bağımlı ülkeler için önemli bir problem olmaya devam ediyor. Cebecioğlu ihracat pazarlarının sınırlanacağına ve üreticilerin ürünlerini satmak için yeni piyasalar bulmak zorunda kalacağına inandığını belirtti. ABD’nin inşaat demiri ithalatına antidamping vergisi soruşturması başlatmasına da değinen Cebecioğlu, üç yıl önce yapılan soruşturmada damping marjının %0 oranında hesaplandığını söyleyerek, bu sefer açılan soruşturmanın daha politik olduğunu ve ABD’nin sürekli marjları hesaplarken kullandığı metotları değiştirdiğini söyledi. Cebecioğlu, yine de ABD’nin bu soruşturmadan da eli boş çıkmasını beklediğini ifade etti. İÇDAŞ’ın ABD’ye dampingli fiyatlarla ürün satmadığı konusunda emin olduğunu söyleyen Cebecioğlu, Türk çelik sektörünün devletten teşvik almadığını vurguladı. 

Çin’e piyasa ekonomisi statüsü verilmesi ile ilgili olarak yöneltilen bir soruya istinaden Cebecioğlu, kararın iki kez düşünülmesi gerektiğini söyleyerek, Çin’e piyasa ekonomisi statüsü verilmesi halinde ticari önlemlerin daha da zorlaşacağını belirtti. Bununla birlikte, İngiltere’nin AB üyeliğinden çıkma kararının uluslararası ticaret üzerinde yaratacağı etkileri konuşmak için henüz erken olduğunu düşünen Cebecioğlu, yine de Türkiye’nin bu durumdan faydalanabileceğini söyledi. 

Benzer Haber ve Analizler

Türk çelik sektörü karbon emisyonunu 2053’e kadar %99 azaltmayı hedefliyor

19 Mar | Çelik Haberler

Veysel Yayan: Türkiye’de 2024 yılında ihracatın yükselmesi ve ham çelik üretiminin 40,4 milyon mt’u geçmesi bekleniyor

05 Mar | Çelik Haberler

Ayhan Uçar: Yeşil dönüşümle hurda değerlenecek, Türkiye hurda temininde sıkıntı yaşayabilir

05 Mar | Çelik Haberler

Yassı mamul sektörü ithalat sorununu çözmek için katma değerli ürünlere yatırımı artırmalı

05 Mar | Çelik Haberler

Bursa PS: Kapasite yatırımları sürüyor, 2024 yılına dair beklentiler farklı

21 Şub | Çelik Haberler

ÇİB: Türkiye 2015’ten bu yana ilk defa net ithalatçı haline geldi

20 Ara | Çelik Haberler

Barış Çiftçi: Küresel çelik sektörü için en kötüsü geride kaldı

28 Kas | Çelik Haberler

Tayfun İşeri: Bölgeselleşmenin artacağına yönelik endişeler var

28 Kas | Çelik Haberler

Türk çelik üreticilerinin üzerindeki ihracat baskısı sürüyor

28 Kas | Çelik Haberler

Kocaeli PS: Talep zayıf, Türkiye’nin rekabet gücüne yönelik endişeler büyüyor

05 Eki | Çelik Haberler