Güçlü dolar ve arz fazlası Türkiye çelik talebine baskı yapmaya devam ediyor

Çarşamba, 01 Nisan 2015 17:05:23 (GMT+3)   |   İstanbul
       

31 Mart-2 Nisan tarihleri arasında Şanghay'da gerçekleşmekte olan 13. Uluslararası Çelik Piyasası ve Ticaret Konferansı'nda konuşan SteelOrbis piyasa analisti Nazlı Keseli, Orta Doğu ve Türkiye çelik piyasaları hakkında bilgi verdi. Üçüncü köprü ve yeni havaalanı gibi projelere rağmen, düşen demir cevheri ve yüksek hurda fiyatlarının Türkiye çelik sektörünü olumsuz etkilediğini söyleyen Keseli, 2014 yılı boyunca Türkiye'de üretim kesintilerinin yaşandığını bunun soncunda da ham çelik üretiminin azaldığını ifade etti.

Keseli 2015 yılında hurda fiyatlarında düşüş beklendiğini, böylece Türkiye'deki elektrik ark ocaklı tesislerin üretim maliyetlerinin azalacağını ve Türk üreticilerin küresel piyasalarda daha rekabetçi hale gelmesini beklediklerini aktardı. Öte yandan, güçlü dolar ve arz fazlasının Türkiye çelik talebini baskı altında tutmaya devam edeceğini ve sert rekabetin küresel piyasalarda bir sorun olmayı sürdüreceğini belirtti. Keseli, ülkelerin ekonomilerini korumak adına birtakım önlemler alacaklarını ifade ederken, Türk üreticilerin 2015 yılında üretimlerinde daha fazla kesintiye gitmelerinin beklendiğinin altını çizdi.

SteelOrbis piyasa analisti Keseli, Orta Doğu'da ham çelik üretiminin 2009 yılından bu yna %58 arttığını ancak bu artış oranın bölgedeki talebi karşılamaya yetmediği için ithalata ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Bölgedeki üreticilerin üretimi artırmaya yönelik birçok projesi bulunsa da düşük ithalat fiyatları yüzünden satış yapmakta zorlandıklarını kaydeden Keseli, Orta Doğu'daki en büyük ham çelik üreten ülkesi olan İran'daki ihracat yasağının uzun bir sürenin ardından sonra kalkmasıyla, İranlı çelik üreticisi Mobarakeh Steel'in başta AB ve Türkiye'ye olmak üzere küçük tonajlarda ihracat yapmaya başladığını söyledi.

Keseli, 2014 yılında Orta Doğu'da uzun çeliğe olan en güçlü talebin birçok inşaat ve altyapı projesinin devam ettiği Suudi Arabistan'dan geldiğini belirtirken, ülke ekonomisinin petrol fiyatlarındaki düşüşle biraz sendelediğini ve bazı projelerin iptal edilmesiyle çelik talebinin negatif etkilendiğini ifade etti. Türkiye'den Suudi Arabistan'a yapılan inşaat demiri ihracatı 210.000 mt olurken Çin'den yapılan ihracat hacmi ise 180.000 mt seviyesinde kaydedildi.


Benzer Haber ve Analizler

Türk çelik sektörü karbon emisyonunu 2053’e kadar %99 azaltmayı hedefliyor

19 Mar | Çelik Haberler

Ayhan Uçar: Yeşil dönüşümle hurda değerlenecek, Türkiye hurda temininde sıkıntı yaşayabilir

05 Mar | Çelik Haberler

Yassı mamul sektörü ithalat sorununu çözmek için katma değerli ürünlere yatırımı artırmalı

05 Mar | Çelik Haberler

ÇİB: Türkiye 2015’ten bu yana ilk defa net ithalatçı haline geldi

20 Ara | Çelik Haberler

Tayfun İşeri: Bölgeselleşmenin artacağına yönelik endişeler var

28 Kas | Çelik Haberler

Türk çelik üreticilerinin üzerindeki ihracat baskısı sürüyor

28 Kas | Çelik Haberler

Kocaeli PS: Talep zayıf, Türkiye’nin rekabet gücüne yönelik endişeler büyüyor

05 Eki | Çelik Haberler

Veysel Yayan: Türkiye’nin çelik üretimi Nisan ayından itibaren toparlanacak

27 Nis | Çelik Haberler

Türkiye’de çelik üreticileri kütük ithalatını yeniden şekillendiriyor fakat hurda segmentinde orta vadede daha büyük ...

15 Ara | Çelik Haberler

Türkiye çelik sektörünün rekabet gücü artan üretim maliyetleri ve daralan ihracat nedeniyle azaldı

15 Ara | Çelik Haberler