Franc Cardona: Bölgesel arz-talep dengesi inşaat demiri üreticilerinin önceliği olmalı

Pazartesi, 05 Ekim 2015 17:51:28 (GMT+3)   |   İstanbul
       

5 Ekim’de Roma’da düzenlenen SteelOrbis 2015 Güz Konferansı & 73. IREPAS Toplantısı’nda konuşma yapan İspanyol çelik üreticisi Celsa Group pazarlama, iletişim ve halkla ilişkiler direktörü Franc Cardona, dengeli bölgesel arz ve talebin inşaat demiri üreticilerinin önceliği olmaya devam etmesi gerektiğinin altını çizdi. Cardona, global inşaat sektöründe, önümüzdeki 10 yılda dünya gayrisafi yurtiçi hasılasından daha hızlı gelişme beklendiğini belirtti. AB inşaat sektöründe de üretimin arttığını söyleyen Cardona, bu sene temmuz ayında avro bölgesinde %1,8 artış görüldüğünü ve aynı ayda inşaat mühendisliği sektöründe %3,9, konut inşaatı sektöründe ise %1,3 artış kaydedildiğini ifade etti.

Cardona, AB inşaat sektörü üretiminin 2015 yılında %1,7, 2016 yılında ise %2,3 artmasının beklendiğini söyledi. Bununla birlikte, küresel çelik talebinin 2015 yılında, geçen sene kaydedilen %0,6 artışın ardından %0,5 artışla 1,54 milyar mt’a yükselmesi ve 2016 yılında ise %1,4 artışla 1,56 milyar mt seviyesine çıkması bekleniyor.

Uzun ürünler ile ilgili olarak, tüketimin 2014 yılında yıllık %2,3 artış ile toplam küresel çelik tüketiminden daha hızlı arttığını söyleyen Cardona, küresel çelik tüketiminin %70’ini Asya ülkelerinin, %50’sinden fazlasını ise Çin’in oluşturduğunu belirtti.

Cardona, bu senenin ilk yarısında, küresel inşaat demiri tüketiminin, BDT ve Asya ülkelerinde kaydedilen önemli düşüşlerle birlikte yıllık %1 düşüş gösterdiğini ve AB (%5), Kuzey Amerika (%4) ve diğer ülkelerde (%9,4) görülen artışlara rağmen, Çin’in performansının küresel sonucu ciddi bir şekilde etkilediğini belirtti. Diğer yandan, söz konusu dönemde küresel filmaşin tüketimi ise, çoğunlukla Çin’in filmaşin tüketiminin azalması sebebiyle %1,7 düşüş gösterdi.

Fiyat trendlerini değerlendiren Cardona, FOB fiyatların hammadde fiyatları ile aynı doğrultuda giderken, inşaat demiri CFR fiyatlarının ise hurda fiyatlarına göre son aylarda daha istikrarlı bir seyir izlediğini söyledi.

Benzer Haber ve Analizler

Türk uzun mamul üreticileri ihracat satışlarında indirimlerden kaçınmaya çalışıyor

24 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

BAE’li ESA yüksek stok seviyeleri nedeniyle Mayıs üretimli inşaat demiri fiyatlarını aynı tuttu

24 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 24 Nisan 2024

24 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

NBS: Çin’de yerel inşaat demiri fiyatları Nisan ortasında %3,8 arttı

24 Nis | Çelik Haberler

Türkiye spot inşaat demiri piyasası hafta başında durgun

22 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin’de yerel uzun mamul fiyatları yavaş da olsa yükselişini sürdürüyor

22 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 22 Nisan 2024

22 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Shagang Group Nisan sonu için yerel inşaat demiri fiyatlarını 7$/mt artırdı

22 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Tayvan yerel piyasasında inşaat demiri fiyatları - 16. Hafta, 2024

19 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin çıkışlı inşaat demiri fiyatlarındaki artış ASEAN çıkışlı teklifleri destekledi

19 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük