Çin limanlarında demir cevheri stokları düştü

Salı, 03 Mart 2015 17:40:51 (GMT+3)   |   Şanghay
       

Çin'in Xinhua Haber Ajansı'nın yayımladığı habere göre, 2 Mart itibarıyla Çin'in başlıca 33 limanında demir cevheri stokları 16 Şubat'ta kaydedilen stok seviyesine kıyasla 840.000 mt veya %0,88 düşerek 96,54 milyon mt seviyesine geriledi.

Aynı tarihe kadar, %62 tenörlü ithal demir cevheri için Xinhua-Çin Demir Cevheri Fiyat Endeksi değişiklik göstermeden 62 puanda kaldı. Bununla birlikte %58 tenörlü ithal demir cevheri için de Xinhua-Çin Demir Cevheri Endeksi sözü edilen haftada değişiklik göstermeden 54 puan seviyesinde kaydedildi.

Sözü edilen haftada ithal demir cevheri fiyatlarında hafif bir gevşeme kaydedildi. Çelik üreticileri Çin yeni yıl tatili boyunca (18-24 Şubat) yeterli demir cevheri tedariki sağlamak için stoklarını tazeledi. Ancak çok sayıda tüccar tatil nedeniyle piyasadan uzak kaldı ve piyasada kısıtlı arza neden olurken, bu durum demir cevheri fiyatlarının hafif artış kaydetmesine de katkıda bulundu.
Yeni Yıl tatilinin ardından sözü edilen dönemde (17 Şubat-2 Mart) faaliyet henüz normal seviyelere dönmezken, çok sayıda yerli madenci de üretime yeniden başlamadı. Düşük demir cevheri fiyatları madencilerin üretime yeniden başlamaları konusunda isteksiz davranmasına neden olurken, bu durum da Çin spot piyasasında kısıtlı yerel demir cevheri arzı nedeniyle demir cevheri fiyatlarına bir dereceye kadar destek sağladı. . Ancak spot piyasadaki başlıca ürün fiyatları tatilden önceki seviyeleri çoğunlukla korurken, Dalian Emtia Borsası'nda vadeli demir cevheri işlemlerinin tatilden sonra yukarı yönlü harekete geçmesi nedeniyle vadeli işleme yönelik ithal demir cevheri fiyatları da hafifçe artış gösterdi.

Bununla birlikte yerli nihai mamul piyasasında devam eden gevşemenin de  demir cevheri talebini etkileyeceği görülüyor. Çin'de ithal demir cevheri fiyatlarının önümüzdeki hafta aşağı yönlü harekete geçmesi bekleniyor.


Benzer Haber ve Analizler

CISA: Çin’de koklaşabilir taş kömürü alım maliyeti Ocak-Şubat döneminde %9,86 düştü

28 Mar | Çelik Haberler

Brezilya çıkışlı yüksek kalite demir cevheri fiyatları sertçe düştü

28 Mar | Hurda ve Hammadde

Günlük demir cevheri fiyatları CFR Çin - 27 Mart 2024

27 Mar | Hurda ve Hammadde

Hint JSPL Venezuela merkezli demir cevheri kompleksini işletecek

27 Mar | Çelik Haberler

Günlük demir cevheri fiyatları CFR Çin - 26 Mart 2024

26 Mar | Hurda ve Hammadde

Hint SEML’nin bağlı kuruluşu demir cevheri bloğunu işletme hakkı kazandı

26 Mar | Çelik Haberler

Brezilya çıkışlı yüksek kalite demir cevheri fiyatları değişmedi

26 Mar | Hurda ve Hammadde

Günlük demir cevheri fiyatları CFR Çin - 25 Mart 2024

25 Mar | Hurda ve Hammadde

Hindistan’ın Goa eyaletinde demir cevheri madenciliği altı yıl sonra yeniden başlayacak

25 Mar | Çelik Haberler

Günlük demir cevheri fiyatları CFR Çin - 22 Mart 2024

22 Mar | Hurda ve Hammadde