ÇİB: Çelik sektörüne yönelik teşvik açıklaması sevindirici

Cuma, 31 Ekim 2014 15:21:05 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin ‘demir çelik sektörü ile ilgili Ekonomi Bakanlığı olarak verebileceğimiz en üst düzeyde teşvikler vermeye başlayacağız" açıklamasını değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, "Sayın Zeybekci'nin yaptığı açıklamayı sektörümüz için sevindirici ve yerinde bir karar olarak görüyoruz. Zira dünya çelik sektörünü değerlendirdiğimizde, dünya çelik üretiminde önemli artışlar olduğunu ancak; buna karşın tüketimde ise bu artışı karşılayacak kadar artış olmadığını ve hatta bazı bölgelerde daralmalar olduğunu görmekteyiz. Biz Türk çelik sektörü olarak çeşitli nedenlerle ihracatta sorunlar yaşamaktayız. Örneğin önemli pazarlarımızdan olan Orta Doğu ve Afrika ülkelerindeki siyasi karışıklıklar neticesinde söz konusu bölgelere ihracatımızda düşüş yaşanmaktadır. Öte yandan bu pazarlarımıza bazı ülkelerin  Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kuralları dışında yaptıkları dampingli satışların da ihracatımıza olumsuz etkileri olmaktadır." şeklinde konuştu.
 
Ekinci sözlerine şöyle devam etti: "Ayrıca yine pazarlarımız arasında olan bazı ülkelerin kendi ihtiyaçlarını karşılamak üzere yeni tesisler kuruyor olması ve DTÖ kuralları çerçevesinde gelen ürünleri de ithal etmemek için dampingli olmayan ürünlere dahi damping kategorisine sokmaya çalışmaları ve haksız yere soruşturmalar başlatmaları ihracatımızı olumsuz etkilemektedir.

Tüm bu engellerin yanı sıra Türk çelik sektörü olarak, üretim kapasite kullanım oranımız %70'ler,  ihracatımız ise 18 milyon mt civarındayken, 15 milyon mt civarında da yarı mamul ve mamul ithalatı gerçekleştirmekteyiz. Buradan yola çıkarak çelik sektörünün katma değerli ürün üretimine geçmesi için çeşitli Ar-Ge ve teknolojik yatırımların yapılmasının elzem hale geldiğini söyleyebiliriz. Zira sektörümüzün aynı zamanda yapısal değişikliğe de ihtiyacı vardır. Dolayısıyla Sayın Zeybekci'nin yaptığı açıklama, üretim şeklimizi ve ürün yelpazemizi değiştirmekle ilgili sektörümüzün önünde olan barikatların kaldırılmasına yönelik sevindirici bir açıklamadır. Oluşacak gelişmeleri heyecanla beklemekteyiz."


Benzer Haber ve Analizler

Türkiye çelik sektörü rekabet gücünü geri kazanmak için hükümetten destek bekliyor

26 Mar | Çelik Haberler

Türkiye çelik sektörü Litvanya ile ticaret hacmini artırmayı hedefliyor

25 Mar | Çelik Haberler

Türk çelik sektörü karbon emisyonunu 2053’e kadar %99 azaltmayı hedefliyor

19 Mar | Çelik Haberler

Ayhan Uçar: Yeşil dönüşümle hurda değerlenecek, Türkiye hurda temininde sıkıntı yaşayabilir

05 Mar | Çelik Haberler

Yassı mamul sektörü ithalat sorununu çözmek için katma değerli ürünlere yatırımı artırmalı

05 Mar | Çelik Haberler

Veysel Yayan: Türkiye çelik üretiminde Avrupa lideri olmayı hedefliyor

23 Oca | Çelik Haberler

Kardemir 2024’te yeni fırın yatırımlarına odaklanacak, maden sahası açabilir

09 Oca | Çelik Haberler

Tosyalı Holding temiz enerji yatırımlarını sürdürecek

09 Oca | Çelik Haberler

TÇÜD: Türkiye’nin çelik üretimi Kasım’da da arttı, 2024 için artış öngörülüyor

03 Oca | Çelik Haberler

SteelOrbis yılsonu değerlendirmesi: Türk çelik sektörü zor bir yılı geride bıraktı

25 Ara | Çelik Haberler