ÇİB ABD’nin OTCG vergisi kararına itiraz edecek

Pazartesi, 25 Ağustos 2014 15:33:58 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun  Türkiye'den yapılan petrol ve doğal gaz borusu (OCTG) ithalatına antidamping vergisi ve telafi edici vergi uygulama kararının mesnetsiz olduğunu söyledi. Bu kararla birlikte, ABD'nin geçtiğimiz ay Borusan için %0, Çayırova-Yücel Boru için %35,86 ve diğerleri için %35,86 olarak hesaplanan antidamping vergisi oranları ve Borusan için %15,89, Tosçelik için ise %2,53 olarak hesaplanan telafi edici vergi oranları onaylanmış oldu.

Vergi kararlarını değerlendiren Ekinci,  "Bu tamamen dünyanın en büyük serbest pazarı olan ABD'nin asılsız gerekçelerle korunma duvarlarını yükseltmesi meselesidir.  Türkiye'de serbest piyasa ekonomisi olmadığı gerekçesiyle bu kararı almışlardır.  Bu mesnetsiz bir karardır. Aslı yoktur. Buraya gelip, serbest piyasa ekonomisinin uygulanmadığı yönündeki iddialarına ilişkin araştırma yapmaları gerekirdi ancak bunu da yapmadılar. Hâlbuki Avrupa Birliği, Çin'e açtığı dava kapsamında Türkiye'yi ‘serbest piyasa ekonomisine sahip bir ülke olarak' iç piyasa fiyatları açısından emsal göstermek istemektedir. Türkiye ürettiği 10 milyon mt yassı ürün haricinde; önünde hiçbir engel olmadan çelik ithalatının %44'üne tekabül eden 7 milyon mt'dan fazla da yassı ithal etmektedir. Bu da Türkiye'de serbest piyasa ekonomisi olduğunu gösteren önemli bir kanıttır" dedi.

Namık Ekinci açıklamasına şöyle devam etti: "ABD'nin bu kararı üçüncü dünya ülkelerinde görülecek nitelikte alınmış bir karardır. Şirketlerimiz bu karar ile ilgili itirazlarını ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi'ne yapacaktır. Sonucun lehimize çıkacağına da eminiz. ABD'li çelik üreticileri bu dava sürecini 150 kadar kongre üyesi ile karar mercileri üzerinde baskı oluşturarak politize etmişler ve kararın adil bir şekilde alınmasını engellemişlerdir. ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi'ne açacağımız davanın bir iki sene süreceğini ABD'li yerli üreticiler de gayet iyi bilmektedir. Sonuç olarak bu süre içinde kendileri hedefledikleri ancak hak etmedikleri yüksek karlılık miktarlarına ulaşacaklardır".


Benzer Haber ve Analizler

Çin’de yerel çelik boru fiyatlarında yatay seyir ve hafif artış görüldü

19 Nis | Boru

ÇEBİD: 2024 yılında talep daralmasının devam edeceğini tahmin ediyoruz

19 Nis | Röportaj

ABD’nin mekanik boru ithalatı Şubat ayında aylık %15,9 düştü

19 Nis | Çelik Haberler

Çin’in inşaat demiri üretimi 2024’ün ilk çeyreğinde %9,5 düştü

18 Nis | Çelik Haberler

Çin çıkışlı çelik boru fiyatları vadeli fiyatların toparlanmasıyla yukarı yönlü

17 Nis | Boru

Türkiye’nin kaynaklı boru ihracatı Ocak-Şubat döneminde %26,3 yükseldi

17 Nis | Çelik Haberler

Benteler Steel/Tube ABD'de sıcak haddelenmiş dikişsiz çelik boru işleme tesisi kuracak

17 Nis | Çelik Haberler

Tosçelik Almanya’daki Ren Su Boru Hattı projesine büyük çaplı boru tedarik edecek

16 Nis | Çelik Haberler

ABD’de yerel doğal gaz ve muhafaza borusu fiyatları hafifçe düştü

16 Nis | Boru

ABD’de sondaj kulelerinin sayısı düşüş kaydederken Kanada’da artış görüldü

15 Nis | Çelik Haberler