EUROFER: İkinci çeyrekte AB otomobil ihracatı görünümü belirsiz

Salı, 03 Mayıs 2016 17:37:49 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Avrupa Çelik Üreticileri Birliği'nin (EUROFER) Avrupa Ekonomik ve Çelik Piyasası Görünümü 2016-2017/2016 İkinci Çeyrek Raporu'na göre, AB otomotiv sektörü 2016 yılına artan satışlar sayesinde iyi bir başlangıç yaptı. Bu yılın ilk çeyreğinde, binek araç kayıtları yıllık %8,2 artarken, Fransa ve İtalya’da iki haneli artışlar kaydedildi ve diğer önemli piyasalarda da güçlü artışlar kaydedildi. Bu yılın ilk iki ayında, AB’de ticari araç satışları yıllık %15,4 artarken, özellikle orta ve ağır kamyon talebinde güçlü artış görüldü. Tüm büyük piyasalarda ise önemli artışlar kaydedildi.

EUROFER, 2015 yılının dördüncü çeyreğinde otomotiv sektöründe üretimin yıllık %10,3 arttığını ve yılın tamamında ise otomobil üretiminin %8,3 arttığını belirtti. EUROFER, bu yıl ve 2017 yılı için görümün olumlu olduğunu ancak 2014 ve 2015 yılında kaydedilen artış seviyesine ulaşmanın mümkün olmayacağını bildirdi.

EUROFER’e göre, AB binek araç talebinin ikinci çeyrekte de artmaya devam etmesi bekleniyor, ancak araç ihracatının durumu ise belirsiz görünüyor. Son yıllarda özellikle lüks sınıf araçlarda talebin önemli derecede arttığı ABD’de satışların sabit kalması bekleniyor. Çin ve Kore’de ise hükümetlerin talebi artırmak için yaptıkları teşviklerle birlikte bu sene satışların artabileceği, ancak 2017’de ise tekrar düşebileceği bildirildi. Bununla birlikte, Rusya’da ise talebin şimdilik baskı altında kalmaya devam etmesi, ancak yerel üretimin pazar payının artması bekleniyor.

Diğer yandan, AB’de ekonomik toparlanmanın devam etmesi ve yakıt masraflarının düşmesi sayesinde karayolu taşımacılığı faaliyetlerinde artış beklenirken, bu durumun ticari araç biriminde talebi artırması bekleniyor. Toplam AB otomobil üretiminin bu sene %3 ve 2017 yılında ise %3,8 artması bekleniyor.

Etiketler: Avrupa Otomotiv 

Benzer Haber ve Analizler

Türkiye’de araç satışları Ocak-Mart döneminde %25,2 arttı

02 Nis | Çelik Haberler

Türkiye’de yeni motorlu araç kayıtları Ocak ayında aylık %9,3 düştü

21 Mar | Çelik Haberler

Türkiye’nin motorlu araç satışları Ocak-Şubat döneminde %52,1 arttı

13 Mar | Çelik Haberler

Türkiye’nin motorlu araç üretimi Ocak-Şubat döneminde %8,1 arttı

12 Mar | Çelik Haberler

Türkiye’de araç satışları Ocak-Şubat döneminde %40,6 arttı

05 Mar | Çelik Haberler

Türkiye’de yeni motorlu araç kayıtları Ocak ayında %7,1 arttı

21 Şub | Çelik Haberler

Türkiye’nin motorlu araç satışları Ocak ayında %53,8 arttı

13 Şub | Çelik Haberler

Türkiye’nin motorlu araç üretimi Ocak’ta %3 düştü

12 Şub | Çelik Haberler

Türkiye’de araç satışları Ocak ayında %56,6 arttı

02 Şub | Çelik Haberler

Türkiye’de yeni motorlu araç kayıtları Aralık ayında %9,3 arttı

23 Oca | Çelik Haberler