ABD’li çelik üreticileri Çin’in vergi ödemekten Vietnam üzerinden kaçtığını iddia etti

Pazartesi, 26 Eylül 2016 16:39:20 (GMT+3)   |   San Diego
       

ABD’nin başlıca dört çelik üreticisi ArcelorMittal USA, Nucor Corporation, AK Steel Corporation ve United States Steel Corporation, Çin’in ABD’ye adil olmayan yollarla korozyona dayanıklı çelik ve soğuk haddelenmiş çelik ihracatı yaptığı gerekçesiyle kendisine kısa zaman önce getirilen geçici antidamping ve telafi edici vergilerini ödemekten kaçtığı iddiasıyla ABD Ticaret Bakanlığı’na başvuru yaptı.

ABD’li üreticiler, Ticaret Bakanlığı’nın söz konusu ithalata geçici antidamping vergisi ve geçici koruyucu vergi getirmesinin ardından, Çinli üreticilerin söz konusu ürünleri ABD’ye ihraç ederken getirilen geçici vergileri ödemekten kaçmak için ürünlerin ticaretini Vietnam üzerinden yapmaya başladıklarını ileri sürdü. Bakanlığın getirdiği vergilerin ardından, ABD’de Çin’den yapılan korozyona dayanıklı çelik ve soğuk haddelenmiş çelik ithalatı ciddi anlamda düşüş gösterirken, söz konusu ürünlerin Vietnam’dan yapılan ithalatı büyük ölçüde artış kaydetti. Bu sebeple, yerel çelik üreticileri, Çinli çelik üreticilerinin çelik ürünlerini Vietnam’da başka bir gemiye aktararak ABD tarafından getirilen vergileri ödemekten kaçtığına inanıyor.

ABD, Çin’den ithal korozyona dayanıklı çeliğe yönelik antidamping vergisi ve telafi edici vergiyi bu yılın temmuz ayında getirmişti. Geçen hafta başında ise, ülkeden yapılan soğuk haddelenmiş çelik ithalatına antidamping vergisi ve telafi edici vergi getirilmişti. Ticaret Bakanlığı, Çin’den yapılan korozyona dayanıklı çelik ve soğuk haddelenmiş çelik ürünlerinin ABD piyasasında sırasıyla %199,43 ve %265,79 damping oranlarıyla satıldığını ve söz konusu ithalat Çin hükümeti tarafından %39,05 ila %256,44 oranları arasında teşvik uygulandığını belirlemişti.  

ABD uluslararası ticaret komisyonu (ITC), Çin’den ve diğer ülkelerden yapılan korozyona dayanıklı çelik ve soğuk haddelenmiş çelik ithalatının ABD iç piyasasına zarar verdiğini belirlemişti. Düşük fiyatlardan yapılan söz konusu ithalatın artmasının son yıllarda ABD’li üreticilere ve ABD’li çelik işçilerine zarar vermesi sebebiyle belirtilen vergiler getirildi.

Yerli üreticiler, bakanlığın söz konusu durumun hukuka aykırı olup olmadığına dair bir soruşturma başlatmasını ve Vietnam’dan yapılan korozyona dayanıklı çelik ve soğuk haddelenmiş çelik ithalatını askıya almak için bu ithalatta da damping ve teşvik olduğu yönünde bir karar vermesini talep etti. 

ABD Ticaret Bakanlığı, söz konusu durumun hukuka aykırı olup olmadığına dair bir soruşturma başlatıp başlatmama kararını ve Vietnam’dan yapılan söz konusu ithalata yönelik vergi getirip getirmeme kararını 45 gün içinde verecek. Soruşturmanın tamamının ise 300 gün içinde tamamlanması gerekiyor.

Benzer Haber ve Analizler

Türkiye’de spot yassı mamul fiyatları cansız talebe rağmen değişmedi

18 Nis | Yassı Ürünler ve Slab

Japonya’nın soğuk sac ve şerit sevkiyatı Şubat ayında aylık %3,6 yükseldi

18 Nis | Çelik Haberler

Romanya’da yassı mamul tüccarları sıcak sac fiyatlarını düşürse de üreticilerin teklifleri yatay

04 Nis | Yassı Ürünler ve Slab

Türkiye’de spot yassı mamul fiyatları olumsuz görünüme rağmen yatay

03 Nis | Yassı Ürünler ve Slab

Romanya’da yassı mamul fiyatları cansız talep nedeniyle yatay

29 Mar | Yassı Ürünler ve Slab

Türkiye’de spot yassı mamul fiyatları sıcak rulo sacın gevşemesi ve zayıf talep nedeniyle düştü

28 Mar | Yassı Ürünler ve Slab

Romanyalı üretici sıcak rulo sac fiyatlarını düşürürken galvanizli ve boyalı sac fiyatlarını artırdı

22 Mar | Yassı Ürünler ve Slab

Türkiye’de spot yassı mamul fiyatları aşağı yönlü, görünüm halen olumsuz

21 Mar | Yassı Ürünler ve Slab

Japonya’nın soğuk sac ve şerit sevkiyatı Ocak ayında aylık %12,6 düştü

19 Mar | Çelik Haberler

Romanya spot piyasasında yassı mamul fiyatları cansız talep nedeniyle yatay

15 Mar | Yassı Ürünler ve Slab