Brezilya’da slab ihracat fiyatları ihracat oranına paralel olarak düşüşte

Perşembe, 07 Mayıs 2015 12:09:49 (GMT+3)   |   Sao Paulo
       

Brezilya Sanayi, Kalkınma ve Dış Ticaret Bakanlığı'nın (MDIC) verilerine göre, Brezilyalı üreticilerin nisan ayındaki slab ihracatı mart ayına kıyasla %34 düşerek 285.200 mt olarak kaydedildi. Bu oranın 2014 yılının mart ayından bu yana kaydedilen en düşük tonaj olduğu belirtiliyor.

Ülkenin önde gelen slab üreticilerinden biri uluslararası piyasalarda slab fiyatlarının düşük oluşunun Brezilya piyasasındaki gerilemenin ana nedeni olduğunu düşünmekte. Ayrıca ihracat piyasalarına verilen ticari baz kalite slab tekliflerinin şu sıralar 320$/mt FOB seviyesinde yer aldığını, bu fiyatın üreticilerin karlılığını tehdit ettiğini de sözlerine eklemekte.

Muhtemelen şubat ayında gerçekleştirilen bağlantılarda nisan ayı ihracat fiyatının mart ayına kıyasla %7,1 düştüğü ve ortalama 385$/mt FOB seviyesine gerilediği de gelen bilgiler arasında.

Nisan ayında gerçekleştirilen tüm ihracat ThyssenKrupp CSA ve Arcelor Mittal Tubarao tarafından yapılırken, ülkenin geleneksel slab ihracatçıları Gerdau Acominas ve Usiminas'ın piyasada hareketsiz olduğu ve CSN'nin ise düzenli bir ihracatçı olmadığı ifade ediliyor.

ThyssenKrupp CSA'nın slab ihracatı mart ayına kıyasla %71 düşerek tümü ABD'ye olmak üzere 61.400 mt olarak kaydedilirken, ortalama ihracat fiyatı %5,8 düşerek 400$/mt FOB seviyesine geriledi. ArcelorMittal'in ihracatı ise %82 artarak 223.700 mt olarak kaydedildi ve slab ihracat fiyatlarının mart ayına kıyasla %3,5 düşerek 380$/mt FOB seviyesine gerilediği gözlendi.

Bahsi geçen dönem içerisinde ABD'ye gerçekleştirilen slab ihracatı %38,9 düşerek 171.000 mt, Asya ülkelerine yapılan ihracat %51 düşerek 40.000 mt ve Avrupa Birliği'ne yapılan satışlar %16,2 düşerek 33.000 mt olarak kaydedildi.

Nisan ayı sırasında ArcelorMittal Tubarao'nun Türkiye'ye 312$/mt FOB seviyesinden 41.000 mt slab ihracatı yaptığını da aktaran piyasa kaynakları mart ayında iki ülke arasında slab bağlantısı olmadığını da sözlerine eklemekte.

Türkiye 2014 yılının eylül ayından bu yana Brezilya'dan düzenli olarak slab ithal ediyor.


Benzer Haber ve Analizler

İran’ın çelik ihracatı İran yılının ilk 10 ayında arttı

14 Şub | Çelik Haberler

Brezilya çıkışlı slab bağlantıları beklenenden daha düşük fiyatlardan yapıldı

15 Oca | Yassı Ürünler ve Slab

Küresel slab fiyatları güçlü ve daha da yükselebilir, piyasada Asyalı tedarikçiler hâkim

01 Ara | Yassı Ürünler ve Slab

ArcelorMittal Brezilya’daki slab tesisinde sıcak rulo sac üretmeye başlayabilir

23 Kas | Çelik Haberler

Almanya merkezli Dillinger ultra kalın levha üretimini artırdı

17 Kas | Çelik Haberler

Hüseyin Ocakçı: Çin’in ham çelik üretimi artmaya devam ediyor

18 Eyl | Çelik Haberler

İran’ın çelik ihracatı birinci çeyrekte %37 yükseldi

15 Ağu | Çelik Haberler

Brezilyalı üretici Haziran sevkiyatlı son slab satışını tamamladı

04 May | Yassı Ürünler ve Slab

ABD’nin slab ithalatı Mart ayında %47,5 arttı

02 May | Çelik Haberler

Brezilya’da slab ihracat fiyatları yatay seyrediyor

29 Mar | Yassı Ürünler ve Slab