Türkiye inşaat demiri ihracat piyasası bu hafta durgun seyrediyor

Cuma, 27 Kasım 2015 16:52:12 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Türkiye ve Rusya arasında yaşanan krizin ardından Türk lirasının dolar ve avro karşısında değer kaybetmesi, Türkiye çıkışlı inşaat demiri ithalatçılarının önümüzdeki günlerde fiyatların aşağı yönlü seyretme riski taşıdığı gerekçesiyle alımlarını ertelemelerine neden oluyor. Türk çelik üreticilerinin bu hafta Batı ve Orta Afrika ihracat piyasalarına verdiği inşaat demiri teklifleri geçtiğimiz haftaya kıyasla ortalama 8$/mt düşerek, 340-345$/mt FOB seviyesine geriledi. Türk üreticiler Mısır piyasasına bu hafta 345-355$/mt FOB seviyesinden teklif sunsa da aralık ayının başında yerli üreticilerin fiyat açıklamasını bekleyen Mısırlı alıcılardan gelen talebin bu hafta zayıf seyrettiği belirtiliyor.
 
Türk çelik üreticilerinin bir numaralı inşaat demiri ihracat pazarı olan BAE'ye geçen hafta 348-352$/mt seviyesinden gerçekleştirmiş olduğu toplam 40.000 mt kadar satışının ardından, bu hafta teorik ağırlık bazında 345-347$/mt CFR seviyesinden teklif edilen Türkiye çıkışlı inşaat demirine gelen talebin zayıf seyrettiği belirtiliyor. BAE'li alıcıların geçen hafta yaptıkları alımların ardından yılsonuna doğru stokları yüksek seviyeye ulaştı. Bu nedenle ellerindeki ürünlerin satışını gerçekleştirmeden önce yeni bağlantı gerçekleştirmek istemedikleri ifade edilmekte.
 
Diğer yandan, Türkiye'den ABD piyasasına verilen inşaat demiri teklifleri geride kalan bir haftalık süre zarfında 5$/mt düşerek, teorik ağırlık bazında ve ABD Körfez limanlarında teslim 345-355$/mt CFR FO seviyesine geriledi. Türk üreticilerin bu hafta satış yapmak amacıyla ABD'ye verdiği inşaat demiri tekliflerini aşağı yönlü güncellediği ancak henüz yeni bir bağlantının duyulmadığı belirtiliyor. Özellikle bu hafta ABD piyasasının Şükran Günü nedeniyle tatilde olması Türkiye çıkışlı inşaat demirine gelen talebin durgun seyretmesine neden olmakta. Bunun yanı sıra, şu sıralar Japon Yeni'nin ABD doları karşısında değer kaybetmesinin avantajını kullanan Japon inşaat demiri tedarikçilerinin ABD'ye 335$/mt CFR seviyesinden teklif sunarak, Türkiye menşeli inşaat demirine rakip haline geldiği görülüyor.

Benzer Haber ve Analizler

Romanyalı üretici inşaat demiri fiyatlarını piyasa koşullarının kötüleşmesi nedeniyle düşürdü

25 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye spot piyasasında yerel inşaat demiri fiyatları aynı kaldı

25 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Bangladeş’te ithal konteyner bazlı hurda fiyatları çoğunlukla yatay

25 Nis | Hurda ve Hammadde

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 25 Nisan 2024

25 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Suudi Hadeed Mayıs üretimli uzun mamul fiyatlarını değiştirmedi

25 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Bulgaristan’da uzun mamul fiyatları zayıf talep sebebiyle düştü

25 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin’de temel nihai mamul stokları Nisan başında %5,4 düştü

25 Nis | Çelik Haberler

ABD’de ithal inşaat demiri fiyatları düşüş gösterdi

25 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Türk uzun mamul üreticileri ihracat satışlarında indirimlerden kaçınmaya çalışıyor

24 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

BAE’li ESA yüksek stok seviyeleri nedeniyle Mayıs üretimli inşaat demiri fiyatlarını aynı tuttu

24 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük