Türkiye inşaat demiri ihracat piyasalarında ticaret hızlandı

Cuma, 23 Eylül 2016 16:45:07 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Türkiye inşaat demiri ihracat piyasasında, talebin geçtiğimiz hafta öngördüğümüz gibi bayram tatilinin sona ermesiyle bir miktar iyileştiği fakat zayıf seviyesinden kurtulamadığı görülüyor. Ancak, yapılan bağlantılarla birlikte, Türkiye’den ihracat piyasalarına verilen inşaat demiri tekliflerinin geçtiğimiz haftaya kıyasla 10$/mt düştüğü ve 350-380$/mt FOB aralığında seyretmeye başladığı gözleniyor. 
 
Hafta başında, ABD'li inşaat demiri üreticilerinin Türkiye, Japonya ve Tayvan’dan ithal edilen inşaat demirine yönelik antidamping soruşturması ve Türkiye’den yapılan ithalata yönelik telafi edici vergi soruşturması başlatılmasına yönelik başvurunun ardından, ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu her iki soruşturmayı da başlattığını açıkladı. Türkiye ile beraber iki ülkeye daha soruşturma açılmış olmasına karşın, Türkiye’nin inşaat demiri ihracatı için en büyük hedef pazarlarından biri olan ABD’de, yerel üreticilerin soruşturma kapsamında asıl hedeflerinin Türkiye olduğu piyasada konuşulmaktadır. Soruşturmanın başlamasının ardından, olası bir ek vergi kesinleşmeden önce ABD’li alıcıların stoklarını arttırmak amacıyla Türkiye çıkışlı inşaat demiri sorgularının arttırdığı gözleniyor. Ayrıca bu hafta Türkiye’den ABD’ye iki ayrı üretici tarafından satılan 25.000 tonluk iki kargonun teorik ağırlık bazında 385$/mt CFR seviyesinde olduğu ve Türkiye’nin diğer ihracat pazarlarına verdiği tekliflerde düşüş gözlenmesine rağmen ABD'ye yapılan bağlantılarda fiyatın yükseldiği görülmüştür.
 
Bir diğer hedef pazar olan Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) yerel üretici Emirates Steel Industries’in (ESI) fiyatlarını düşürmesinin ardından, BAE’li tüccarların da fiyatlarını Kurban Bayramı tatili dönüşü aşağı yönlü güncelledikleri gözlendi. Bu durum, Türk üreticilerin üzerinde bir fiyat baskısı yaratarak, Türkiye’den ülkeye verilen inşaat demiri tekliflerinin ortalama 10$/mt düşmesine neden oldu. Böylelikle Türkiye’den BAE’ye verilen inşaat demiri teklifleri teorik ağırlık bazında 360-365$/mt CFR seviyesinde seyretmeye başladı. Ancak, BAE’li alıcılar gerek stoklarının yüksek olması gerekse fiyatların geldiği seviyeyi hala yüksek bulmaları sonucu, Türkiye’den verilen inşaat demiri teklifleri üzerinde fiyat baskısı oluşturmaya devam ediyor.
 
Ayrıca, bu hafta bir Türk üreticinin 20.000 mt’luk bir inşaat demiri kargosunu gerçek ağırlık bazında 390$/mt CFR seviyesinden Mısır’a sattığı ve bu bağlantının ay başındaki seviyelere göre 5$/mt düşük olduğu piyasada konuşulmaktadır. 
 


Benzer Haber ve Analizler

Türkiye’de Avrupa çıkışlı hurda fiyatları yüksek seyrediyor, piyasa hala sessiz

18 Nis | Hurda ve Hammadde

Romanya spot piyasasında yerel uzun mamul fiyatları satış olmadığından düştü

18 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye spot piyasasında yerel inşaat demiri fiyatları çoğunlukla gevşedi

18 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

ArcelorMittal Avrupa’da uzun mamul fiyatlarını artırdı, İtalya’da üretime ara verilmesi bekleniyor

18 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin’in inşaat demiri üretimi 2024’ün ilk çeyreğinde %9,5 düştü

18 Nis | Çelik Haberler

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 18 Nisan 2024

18 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

ABD’de ithal inşaat demiri fiyatları yatay

18 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye’nin uzun mamul ihracatı durgun, fiyatlar aşağı yönlü

17 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

İskenderun’da bir üretici uzun mamul fiyatlarını yukarı yönlü revize etti

17 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 17 Nisan 2024

17 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük