Türk inşaat demiri üreticileri BAE’de alıcı arayışında

Pazartesi, 02 Mart 2015 16:28:42 (GMT+3)   |   İstanbul
       

SteelOrbis'in piyasa kaynaklarından edindiği bilgilere göre, BAE yerel inşaat demiri piyasasında fiyatlar geçen haftaya göre pek bir değişiklik kaydetmeyerek yaklaşık 1.950 AED/mt (531$/mt) müşteri teslimi seviyelerini korumaktadır. İç piyasa talebinin iyi durumda olduğunu belirten piyasa kaynakları, geçen hafta yerli üretici ESI'nin inşaat demiri fiyatlarını düşürmesinin ardından, Katar merkezli üretici Qatar Steel'in de mart ayı üretimli inşaat demiri fiyatlarını aşağı yönlü güncellediğini aktarmaktadır. Buna göre üretici, 1.925 QAR/mt (525$/mt) fabrika çıkışı seviyelerindeki şubat ayı üretimli inşaat demiri fiyatlarını mart ayı üretimli ürünleri için 1.880 QAR/mt (512$/mt) fabrika çıkışı seviyesine çekti.

Bununla birlikte, önceki haftalarda BAE'de teorik ağırlık bazında 450$/mt CFR seviyelerinde gerçekleştirilen Türkiye çıkışlı çeşitli inşaat demiri alımlarının ardından, yerli alıcılar henüz erken olduğunu düşündüğü yeni ithal mamul bağlantıları için beklemeye başlamışlardı. Bunun üzerine bu hafta Türkiye'den ülkeye verilen inşaat demiri teklifleri netlik kazanmaya başladı ve nisan ayı sonu sevkiyatlı ürünler için ülkeye verilen teklifler teorik ağırlık bazında 440-445$/mt CFR bandına oturdu. Yeni seviyelerden bir alımın yapıldığı henüz duyulmamakla birlikte, bu hafta bazı Türk üreticilerin BAE'li alıcıları ziyaret ettikleri ve nisan ayı sonu sevkiyatlı ürünlerini satmak için yoğun bir çaba gösterdikleri piyasa kaynaklarınca aktarılmaktadır.

Ancak, mart ayı üretimli mamulleri için fiyat düşüren ESI şimdiden nisan ayı için de fiyatlarını düşüreceğinin sinyallerini vermeye başlamıştır. Ayrıca, uluslararası piyasalarda fiyatların düşmesiyle beraber Türkiye çıkışlı inşaat demiri için son aylardan bugüne kadar teorik ağırlık bazında 450-490$/mt CFR aralığından çeşitli alımlar yapan BAE'li ithalatçıların stokları hayli yükselmiş durumda. Buna ek olarak, Türkiye çıkışı inşaat demiri teklifleri son aylarda çok hızlı ve keskin bir düşüş kaydettiğinden, ülkedeki bazı alıcılar söz konusu fiyatların hala bir miktar daha düşebileceğini ihtimal dahilinde tutuyor. Tüm bu sebeplerden dolayı, BAE'li piyasa kaynakları bu dönemde BAE'de inşaat demiri satışları yapmak isteyen Tük üreticilerin işlerinin hayli zor olduğuna inanıyor.

1$ = 3,67 AED


Benzer Haber ve Analizler

Tayvan yerel piyasasında inşaat demiri fiyatları - 16. Hafta, 2024

19 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin çıkışlı inşaat demiri fiyatlarındaki artış ASEAN çıkışlı teklifleri destekledi

19 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

ABD’de yerel inşaat demiri fiyatları değişmedi

19 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Brezilya çıkışlı inşaat demiri fiyatları aynı kaldı

19 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 19 Nisan 2024

19 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Meksika’nın inşaat demiri tüketimi Şubat ayında %2,4 arttı

19 Nis | Çelik Haberler

ABD’nin inşaat demiri ihracatı Şubat ayında %60,4 yükseldi

19 Nis | Çelik Haberler

Türkiye’de Avrupa çıkışlı hurda fiyatları yüksek seyrediyor, piyasa hala sessiz

18 Nis | Hurda ve Hammadde

Romanya spot piyasasında yerel uzun mamul fiyatları satış olmadığından düştü

18 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye spot piyasasında yerel inşaat demiri fiyatları çoğunlukla gevşedi

18 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük