Yaklaşan Çin yeni yıl tatili cevher fiyatlarına bir miktar destek oldu

Pazartesi, 01 Şubat 2016 17:50:25 (GMT+3)   |   Şanghay
       

Geçtiğimiz hafta 40,5-41,5$/mt CFR Çin aralığında seyreden %62 tenörlü demir cevheri fiyatları, bu haftaya geçtiğimiz cuma gününe kıyasla 0,5$/mt artarak 41,5-42 $/mt CFR Çin aralığında başladı. Öte yandan, 25 Ocak Pazartesi günü açıklanan verilere göre, Çin limanlarında demir cevheri stoklarındaki yükseliş devam etti ve stoklar haftalık bazda %1,92 artışla 93,63 milyon mt seviyesine ulaştı. 
 
Global nihai mamul piyasalarında talebin durgun seyretmesi nedeniyle Çinli çelik üreticileri üretimlerini yavaşlatmaya ve bu durum cevher talebini azaltmaya devam ediyor. Bunun yanında, limanlarda artan cevher stokları da cevher fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturmayı sürdürüyor. Yine de, bu sebeplerden dolayı çoğunlukla düşüş eğiliminde olan cevher fiyatları, geçtiğimiz hafta Çin yeni yıl tatilinin yaklaşmasından bir miktar destek bularak, haftanın ortasında hafif bir artış kaydetmekle beraber, çoğunlukla yatay seyretti.
 
Bununla birlikte, geçtiğimiz hafta içerisinde Avustralyalı madenci Atlas Iron ve demir cevheri üreticisi Fortescue Metals Group son çeyrek verilerini açıkladı. Atlas Iron, 2015 yılının dördüncü çeyreğinde önceki çeyreğe kıyasla %10 artışla 3,6 milyon mt ıslak demir cevheri sevkiyatı yaptığını, fakat bu yılın ocak ayında cevher piyasasının zorlu olmaya devam ettiğini belirtti. Açıklamada, Avustralya dolarının düşmesi, düşük navlun fiyatları ve maliyet tasarrufu çalışmalarının şirketin aralık ayında başlattığı borç yapılandırma programı sürecine destek sağlayacağı ifade edildi. Fortescue Metals Group ise, dördüncü çeyrekte demir cevheri sevkiyatlarının yıllık %2,43 ve önceki çeyreğe göre %1 artışla 42,1 milyon mt’a yükseldiğini açıkladı.
 
Öte yandan, araştırma kuruluşları ve bankaların cevher fiyatlarına ilişkin beklentileri de halen fiyatların düşeceği yönünde. Citi Group’tan bir analist, Çin’de düşen hisse senetlerine ve yuanın dolar karşısındaki güç kaybına dikkat çekerek, senet üzerinden yapılan ticaretin artmasıyla birlikte makroekonomik gelişmelerin demir cevheri fiyatlarını daha fazla etkilediğini ve çelik sektöründeki durgunluk sürerken cevherdeki global arz fazlasının fiyatları olumsuz etkilemeye devam edeceğini düşündüklerini ifade etti. 
  
Dünya Bankası ise cevher fiyatlarına ilişkin beklentilerini önceki tahmininden %28 aşağı çekerek 2017 yılı için 44,1$/mt seviyesine indirdi ve fiyatların 2019 yılında 50$/mt seviyesinin altında yer alıp, 2020’ye gelmeden 51$/mt’a çıkacağını tahmin ettiklerini açıkladı. Çin’de ekonomisinin daha fazla yavaşlaması, daha düşük üretim maliyetleri sayesinde artan arz fazlası ve üreticilerin döviz kurunun değer kaybetmesi bu tahminler için risk faktörleri olarak belirtildi. 
 
 


Benzer Haber ve Analizler

Demir cevheri fiyatları artışını sürdürerek 120$/mt CFR’a ulaştı

18 Nis | Hurda ve Hammadde

BHP Billiton’ın demir cevheri üretimi Temmuz-Mart döneminde gerilerken metalürjik kömür üretimi tahminleri düştü

18 Nis | Çelik Haberler

Hindistan’ın koklaşabilir taş kömürü ithalatı 2023-24 mali yılında %10 yükseldi

18 Nis | Çelik Haberler

Çin’in demir cevheri üretimi ilk çeyrekte %15,3 arttı

18 Nis | Çelik Haberler

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 18 Nisan 2024

18 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Brezilya çıkışlı yüksek kalite demir cevheri fiyatları artış kaydetti

18 Nis | Hurda ve Hammadde

Vale’nin demir cevheri üretimi ilk çeyrekte yükseldi

18 Nis | Çelik Haberler

Günlük demir cevheri fiyatları CFR Çin - 17 Nisan 2024

17 Nis | Hurda ve Hammadde

ArcelorMittal Kryvyi Rih’in üretimi birinci çeyrekte arttı, kapasite kullanımı %50’ye çıkarılacak

17 Nis | Çelik Haberler

İsveçli LKAB demir cevheri üretimini azalttı, pelet tesisini kapatmayı düşünüyor

17 Nis | Çelik Haberler