Türkiye ithal hurda piyasasında görüşmeler hız kazandı

Salı, 03 Mart 2015 17:26:28 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Şubat ayının son haftasına gelindiğinde Türkiye ithal hurda piyasasında fiyatların gerçekleşecek bağlantılar ile birlikte artık yukarı yönlü seyredeceği beklentisi hakimdi. Ayrıca Türk çelik üreticilerinin şubat ayının ilk üç haftasında gerçekleştirdiği bağlantı sayısının bir önceki aya kıyasla neredeyse %50 düştüğü görüldü. Bu düşüş bahsi geçen süre içerisinde piyasaya duyurulmayan  yeni alımlar yapıldığı veya Türk üreticilerin henüz ihtiyaç duydukları hurda alımlarını tamamlamadıkları anlamına gelmekteydi.

26 Şubat tarihinde İskenderun bölgesindeki bir Türk üretici açmış olduğu hurda alım ihalesi sonucu St. Petersburg çıkışlı olmak üzere bir bağlantı gerçekleştirdi. Beklenildiği gibi bu bağlantıda HMS I/II 80:20 hurda 251,75$/mt CFR seviyesinden işlem görürken, fiyatların geçtiğimiz hafta yapılan bir önceki bağlantı seviyesine kıyasla yaklaşık 5-6$/mt yükseldiği görüldü. Bu bağlantının ardından piyasada Türk üreticilerin ihtiyaç duydukları hurda tonajları için tedarikçilerle görüşmelerini hızlandıracağına dair bir beklenti oluştu.

Türkiye ithal hurda piyasası bu haftaya oldukça sessiz başlarken, Türk üreticiler beklentilere uygun olarak tedarikçilerle görüşmelerine devam ediyor. Önümüzdeki hafta bu görüşmelerin yeni bağlantılara dönüşmesi muhtemeldir. Türk üreticilerin tedarikçilerle yaptığı görüşmelerde hala düşük fiyatları zorladıkları ancak özellikle satış yapması beklenen ve Baltık bölgesinde faaliyet gösteren tedarikçilerin fiyatlarını 250-255$/mt CFR aralığının üzerinde tutmaya kararlı oldukları SteelOrbis'e aktarılan bilgiler arasındadır.

Öte yandan, hurda fiyatlarının yükseliş seyrine girmesi nihai mamul piyasalarındaki fiyatlar üzerinde hemen etkisini göstermiş ve Türk üreticiler nihai mamul ihracat tekliflerini yukarı yönlü güncelleyerek piyasaları test etme yoluna gitmişlerdir. Yeni fiyat bandı Türkiye çıkışlı nihai mamul satışlarına henüz kayda değer bir iyileşme getirmezken, şüphesiz ki ithal hurda fiyatlarındaki artışların ne kadar devam edeceği konusunda nihai mamule gelecek talep belirleyici olacaktır. Buna rağmen, gerek Türkiye ithal hurda piyasasında mevcut iyileşmenin gerek nihai mamul piyasalarındaki olası hareketlenmenin, ileriye yönelik tahminlerimize Mart ayı Orbis Türkiye Hurda Tahmin raporumuzda da yer verdiğimiz gibi, uzun süre devam etmesi beklenmemektedir.


Benzer Haber ve Analizler

Türkiye AB ve ABD çıkışlı yeni hurda bağlantıları yaparken fiyatlardaki yükseliş yavaş

24 Nis | Hurda ve Hammadde

Çin’de yerel hurda fiyatları talebin yavaşça toparlanmasıyla yukarı yönlü

24 Nis | Hurda ve Hammadde

Hindistan’da ithal hurda fiyatları nihai mamul fiyatlarında beklenen artış nedeniyle yükseldi

24 Nis | Hurda ve Hammadde

Pakistanlı hurda ithalatçıları daha fazla indirim talep ediyor

24 Nis | Hurda ve Hammadde

Türkiye’nin ithal hurda piyasası yavaş bir seyirle yükseliyor

23 Nis | Hurda ve Hammadde

Pakistan’ın hurda ithalatı Mart ayında aylık %0,9 düştü

22 Nis | Çelik Haberler

İsrail arz sıkıntısı nedeniyle hurda ihracatını kısıtlayacak

22 Nis | Çelik Haberler

Meksika’da yerel hurda fiyatları - 16. Hafta, 2024

22 Nis | Hurda ve Hammadde

Meksika’da hurda satışları Şubat ayında %12,8 geriledi

22 Nis | Çelik Haberler

Küresel hurda piyasasına bakış: Türkiye’de fiyat trendi net değil, Asya’da talep halen zayıf

19 Nis | Hurda ve Hammadde