Türkiye ithal hurda piyasasında alıcılar da satıcılar da tedirgin

Salı, 31 Mayıs 2016 14:35:26 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Mayıs ayının ilk günleri duyulan iki adet deep sea çıkışlı hurda alımından sonra hiç deep sea çıkışlı alımın duyulmadığı Türkiye ithal hurda piyasasında hem alıcıların hem de satıcıların bu durumdan tedirgin olmaya başladıkları görülmektedir.
 
Piyasada alıcı olmaması nedeniyle birçok hurda tedarikçisi Türkiye piyasasına teklif vermekten çekinirken, piyasayı test eden hurda tedarikçilerine ise nadir rastlandığı duyulmaktadır. Son olarak Baltık bölgesindeki bir hurda tedarikçisinin değirmen hurdası için Türkiye piyasasını 260$/mt CFR seviyesinden yokladığı, aynı bölgeden diğer bazı hurda tedarikçilerinin de bu seviyelere sıcak bakabileceklerini belirttikleri duyulmuştur.
 
Türk çelik üreticilerinin hurda alımları açısından mayıs ayını neredeyse pas geçtiklerini ifade eden hurda tedarikçileri, çelik üreticilerinin artık deep sea çıkışlı hurda alımına geçmeleri gerektiğini düşünmektedir. Ancak Türk çelik üreticilerinin ilgisiz  tutumları sebebiyle hurda tedarikçilerinin piyasaya teklif sunmaktan çok alıcıların belirli bir fiyat ve yükleme terminiyle kendilerine gelmelerini bekledikleri de gelen bilgiler arasındadır.
 
Türk çelik üreticileri ise hemen hemen bütün hurda tedarikçilerinin satmaya hazır kargosu olduğunu, hurda alımları konusunda acele etmelerinin gerekmediğini ve deep sea çıkışlı hurda için piyasada duyulan fiyat seviyelerinin çok aşağısından alım yapabileceklerini bildiklerini aktarmaktadır. Ancak şu an iç piyasa ve short sea çıkışlı hurda alımlarıyla idare edebildiklerini belirten Türk çelik üreticileri, önceliklerinin düşen fiyatlara rağmen durma noktasına gelmiş olan nihai çelik satışlarında bir toparlanma görmek olduğunu ve bu nedenle beklediklerini ifade etmektedir. Türk üreticilerin hurda alımlarına karşı bu ilgisiz tutumu Berlin'de yapılmakta olan BIR (Bureau of International Recycling) konferansına da yansımış olup, sadece iki Türk çelik üreticisinin konferansa katıldığı duyulmuştur.
 
Türk çelik üreticilerinin mevcut inşaat demiri ihracat teklifleri 440-470$/mt FOB aralığında seyrederken, daha düşük fiyat seviyelerinden alım yapabileceklerini bildiklerini belirten alıcıların ise yeni bir bağlantı gerçekleştirmeden evvel Türk üreticilerin hurda için ödeyecekleri rakamları görmek istemesi Türkiye çelik piyasasını bir çıkmaza sokmuş olup, tedirgin edici bekleyiş devam etmektedir.
 
Diğer taraftan Çinli kütük tedarikçileri ihracat piyasalarına verdikleri fiyatları geçtiğimiz haftaya kıyasla aşağı yönlü güncelleyerek 290-300$/mt FOB seviyesine çekmiştir.


Benzer Haber ve Analizler

Türkiye’de Baltık çıkışlı hurda fiyatları yükseldi

25 Nis | Hurda ve Hammadde

Almanya’da yerel hurda fiyatları Nisan ayında hafifçe arttı

25 Nis | Hurda ve Hammadde

Tayvan yerel piyasasında hurda fiyatları - 17. Hafta, 2024

25 Nis | Hurda ve Hammadde

Bangladeş’te ithal konteyner bazlı hurda fiyatları çoğunlukla yatay

25 Nis | Hurda ve Hammadde

Meksika’nın hurda ithalatının değeri Şubat ayında %27 düştü

25 Nis | Çelik Haberler

Philadelphia’da rıhtımda teslim P&S kalite hurda fiyatları

25 Nis | Hurda ve Hammadde

Philadelphia’da rıhtımda teslim HMS I/II 80:20 kalite hurda fiyatları

25 Nis | Hurda ve Hammadde

New York’ta rıhtımda teslim P&S kalite hurda fiyatları

25 Nis | Hurda ve Hammadde

New York’ta rıhtımda teslim HMS I/II 80:20 kalite hurda fiyatları

25 Nis | Hurda ve Hammadde

Türkiye AB ve ABD çıkışlı yeni hurda bağlantıları yaparken fiyatlardaki yükseliş yavaş

24 Nis | Hurda ve Hammadde