Stan kasırgası limanı vurdu, demir cevheri fiyatları arttı

Pazartesi, 08 Şubat 2016 17:36:08 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Geçtiğimiz hafta 41,5-45$/mt CFR Çin aralığında seyreden %62 tenörlü demir cevheri fiyatları, bu haftaya geçtiğimiz cuma gününe kıyasla değişmeyerek 44,5-45$/mt CFR Çin aralığından başladı. 5 Şubat tarihinde sona eren geçtiğimiz haftada, Çin’de demir cevheri fiyatları her gün kademeli olarak ve haftanın başından sonuna kadar %7 arttı. Çin yeni yıl tatilinden hemen önceki haftada kaydedilen bu artışla birlikte, demir cevheri fiyatları 2015 yılının kasım ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Diğer yandan, Çin'in Xinhua Haber Ajansı'nın 3 Şubat’ta yayımladığı habere göre, 1 Şubat itibarıyla Çin'in başlıca 33 limanında demir cevheri stokları 25 Ocak’ta kaydedilen stok seviyesine kıyasla 1,92 milyon mt veya %2,03 düşüşle 92,61 milyon mt seviyesinde kaydedildi.

Ocak ayının son günlerinde Batı Avustralya’nın Pilbara kıyılarında bulunan Port Hedland demir cevheri limanının Stan kasırgası tarafından vurulmasının ardından, demir cevheri sevkiyatları azaldı. Bundan dolayı Çin demir cevheri piyasasında kısa süreli bir arz daralması gerçekleşti ve bu durum kasırga sonrası yapılan bağlantılarda demir cevheri fiyatlarına destek sağladı.

Öte yandan, geçtiğimiz hafta içerisinde uluslararası kredi derecelendirme grupları kredi notlarını açıklayarak demir cevheri piyasası hakkında yorumlarda bulundu. Fortescue Metals Group’un kredi notunu ‘BB’ olarak açıklayan Standard & Poor’s Rating Services (S&P), Fortescue’ya ilişkin negatif görünümün demir cevheri piyasasındaki zorlu koşulları yansıttığını bildirdi. S&P, Çin’in mücadele halindeki çelik sektörünün talep azalırken düşük fiyatlı demir cevheri ithalatındaki artıştan olumsuz etkilendiğini ifade etti. Bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Fitch ise, demir cevheri endüstrisinin durumunun düşük maliyetle üretim yapan üreticilerin yeni kapasiteleri devreye almasıyla daha da kötüleşeceğini, bununla birlikte Çin’in ekonomik faaliyetlerinde daha da yavaşlama ve Çin yuanında daha fazla düşüş görülmesinin beklendiğini belirtti.

Global demir cevheri fiyatlarının Çin yeni yıl tatili süresince sabit kalması beklenirken, sonraki dönem için bankaların ve araştırma şirketlerinin fiyat beklentileri aşağı yönlü olmaya devam ediyor. Konuyla ilgili görüş bildiren, yatırım bankası ANZ’den emtia uzmanı Daniel Hynes demir cevherinde görülen arz sıkıntısının geçici olduğunu ve yakın zamanla fiyatların düşüşe geçerek bir kaç hafta içerisinde 40$/mt seviyesine gerileyeceğine inandıklarını ifade etti. China Merchants Futures analisti Zhao Chaoyue ise, Çin yeni yıl tatili sonrasında cevher fiyatları bir miktar yükselmeye devam etse bile, ağustos ayında 35$/mt seviyesini göreceğini belirtti. Öte yandan, Macquarie Group cevher fiyatlarının 40$/mt seviyesinin altına düşmesini beklemediklerini açıkladı.


Benzer Haber ve Analizler

Demir cevheri fiyatları artışını sürdürerek 120$/mt CFR’a ulaştı

18 Nis | Hurda ve Hammadde

BHP Billiton’ın demir cevheri üretimi Temmuz-Mart döneminde gerilerken metalürjik kömür üretimi tahminleri düştü

18 Nis | Çelik Haberler

Hindistan’ın koklaşabilir taş kömürü ithalatı 2023-24 mali yılında %10 yükseldi

18 Nis | Çelik Haberler

Çin’in demir cevheri üretimi ilk çeyrekte %15,3 arttı

18 Nis | Çelik Haberler

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 18 Nisan 2024

18 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Brezilya çıkışlı yüksek kalite demir cevheri fiyatları artış kaydetti

18 Nis | Hurda ve Hammadde

Vale’nin demir cevheri üretimi ilk çeyrekte yükseldi

18 Nis | Çelik Haberler

Günlük demir cevheri fiyatları CFR Çin - 17 Nisan 2024

17 Nis | Hurda ve Hammadde

ArcelorMittal Kryvyi Rih’in üretimi birinci çeyrekte arttı, kapasite kullanımı %50’ye çıkarılacak

17 Nis | Çelik Haberler

İsveçli LKAB demir cevheri üretimini azalttı, pelet tesisini kapatmayı düşünüyor

17 Nis | Çelik Haberler