Hindistan’da aşağı yönlü baskılar nedeniyle demir cevheri ihracat fiyatları tökezledi

Cuma, 03 Temmuz 2015 16:52:44 (GMT+3)   |   Kalküta
       

Geride kalan bir haftalık süre içerisinde Hindistan'dan ihracat piyasalarına verilen yüksek kalite (%63,5 ve üzeri tenörlü) demir cevheri teklifleri piyasadaki aşağı yönlü ve kuvvetli baskıya dayanamayarak, fiyatların güncellenmesi talebi ve kötümser orta vadeli görünüm karşısında 7$/mt düştü ve 54-55$/mt CFR Çin seviyesine geriledi.

Orissa'da faaliyet gösteren bir madenci ve ihracatçı demir cevheri fiyatlarında bir güncelleme bekleniyor olmasına rağmen kaydedilen düşüşün kuvveti karşısında piyasanın şaşırdığını bildiriyor.

Aynı madenci ve ihracatçı vadeli pozisyonların kademeli olarak satılmasından dolayı fiziksel piyasada istikrarlı bir zayıflama olduğunu ifade ediyor. Ancak uluslararası fiyatların 50$/mt ve hatta yılın üçüncü çeyreğinde 47$/mt seviyelerinin altında ineceğine dair raporların piyasaları tedirgin ettiğini de sözlerine eklemekte. 

Geride kalan bir haftalık süre içerisinde kaydedilen düşüşlerin her birinin kaçınılmaz olarak alımları ve alım tonajlarını artırdığını belirten piyasa kaynağı, buna rağmen fiyatların aşağı yönlü seyredeceğine dair beklentilerin her geçen gün artması nedeniyle artan satışların piyasayı desteklemekte yetersiz kaldığını aktarıyor.
Piyasa kaynakları geçtiğimiz aylarda Hindistan'dan ihracat piyasalarına verilen tekliflerin iki defa 60$/mt sınırının altına indiğini hatırlatırken, madenci ve ihracatçıların ihracat piyasalarından geri çekilmesini beklediklerini bildiriyor.

Ülke genelinde hâkim olan muson yağmurları sebebiyle madencilik maliyetlerinin yanı sıra lojistik ve nakliye maliyetlerinin de arttığı vurgulanırken, piyasa kaynaklarının öngörüsü mevcut teklif seviyelerinin madenci ve ihracatçılar için çekiciliğini kaybedeceği, sadece madenlerinde stok bulunduran tüccarların düşük tonajlı bağlantılara devam edecekleri yönünde.

Orissa'da faaliyet gösteren bir tüccar Çin limanlarındaki stokların seviyesine dair ellerinde net bir bilgi olmadığını, her fiyat düşüşünün ardından yüksek tonajlı alımların biraz daha azaldığını ve yeni dip seviyelerde agresif bir alım desteği beklenmediğini ifade ediyor.

Demir cevheri fiyatlarının 50$/mt sınırının altına ineceğine dair beklentilerin alıcıları yeni bağlantılarını ertelemeye teşvik edeceğini düşünen Orissalı tüccar fiyatların bahsi geçen seviyeye ineceğine dair korkuları sebebiyle yerel tüccarların tekliflerini geri çekeceklerini ve böylece piyasadaki aşağı yönlü eğilimin artacağını belirtmekte.


Benzer Haber ve Analizler

Demir cevheri fiyatları haftalık bazda yükselirken tatilin ardından daha fazla hareketlilik bekleniyor

25 Nis | Hurda ve Hammadde

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 25 Nisan 2024

25 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Fortescue’nun demir cevheri sevkiyatları Mart’ta aylık bazda rekor kırdı

25 Nis | Çelik Haberler

Günlük demir cevheri fiyatları CFR Çin - 24 Nisan 2024

24 Nis | Hurda ve Hammadde

Anglo American’ın demir cevheri üretimi birinci çeyrekte %9,4 yükseldi

24 Nis | Çelik Haberler

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 24 Nisan 2024

24 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Ferrexpo Ukrayna’nın işgalinden bu yana en iyi çeyreklik sonucunu elde etti

24 Nis | Çelik Haberler

Brezilya çıkışlı yüksek kalite demir cevheri fiyatları düştü

24 Nis | Hurda ve Hammadde

Kanada’nın demir cevheri üretimi Şubat ayında %1 düştü

24 Nis | Çelik Haberler

Günlük demir cevheri fiyatları CFR Çin - 22 Nisan 2024

22 Nis | Hurda ve Hammadde