Demir cevheri fiyatları haftaya hafif bir yükselişle başladı

Pazartesi, 24 Ekim 2016 16:28:01 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Geçtiğimiz hafta 58,05-59,05 $/mt CFR Çin aralığında seyreden %62 tenörlü demir cevheri fiyatları, bu haftaya geçtiğimiz cuma gününe kıyasla 0,5$/mt artarak 59,05-59,55$/mt CFR Çin aralığında başladı. Çin'in Xinhua Haber Ajansı'nın yayımladığı habere göre, 17 Ekim itibarıyla Çin'in başlıca 33 limanında demir cevheri stokları 10 Ekim’de kaydedilen stok seviyesine kıyasla 380.000 mt veya %0,4 artışla 96,29 milyon mt’a yükseldi. 
 
Geçtiğimiz haftaya hem global kömür fiyatlarında gözlenen yükselişlerin hem de Çin yerel piyasasında mamul fiyatlarında yaşanan artışların devam etmesi sonucu yükselişle başlayan demir cevheri fiyatları, hafta ortasında yatay bir görünüm izlese de haftanın son günlerinde Çin yerel piyasasında mamul fiyatlarında gözlenen artışların etkisiyle hafif bir yükseliş daha göstermişti. Bu hafta ise demir cevheri fiyatları, hem Çin vadeli işlemler borsasında kütük ve sıcak sac fiyatlarında gözlenen yükseliş hem de kömür fiyatlarında süregelen yukarı yönlü seyrin etkisiyle haftaya hafif bir yükselişle başladı.
 
Öte yandan analistler, son iki haftadır güçlü seyrini sürdüren ve 56-59$/mt CFR Çin aralığının altına düşmeyen demir cevher fiyatlarına yönelik açıklamalar yapmaya devam ediyor. Analistlere göre, önümüzdeki dönemde demir cevheri fiyatları piyasadaki arz fazlasından dolayı düşmeye devam edecek. Macquarie, fiyatlarda şu sıralar gözlenen güçlü trendin sevkiyatlardaki düşüşten kaynaklandığını belirterek, Avustralya ve Brezilya’nın demir cevheri ihracatının azaldığını ve eylül ayının başından 16 Ekim tarihine kadar olan haftalarda sevkiyatların yıllık bazda düştüğünü belirtti.  Öte yandan Fortescue Metals yaptığı açıklamada, Çin’de yüksek maliyetli madenler kapanmaya devam etse bile, piyasaya Avustralya’dan ve Brezilya’dan yeni cevher arzı gireceği için 2017 yılına başlarken fiyatların düşebileceğini söyledi.  


Benzer Haber ve Analizler

Günlük demir cevheri fiyatları CFR Çin - 22 Nisan 2024

22 Nis | Hurda ve Hammadde

Hint KIOCL 200.000 mt toz cevher için alım ihalesi açtı

22 Nis | Çelik Haberler

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 22 Nisan 2024

22 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Fenix Resources’ın demir cevheri üretimi ve satışları Mart çeyreğinde arttı

22 Nis | Çelik Haberler

Brezilyalı DEV Mineração Amapá demir cevheri projesini yeniden devreye alacak

22 Nis | Çelik Haberler

Günlük demir cevheri fiyatları CFR Çin - 19 Nisan 2024

19 Nis | Hurda ve Hammadde

Vale’nin demir cevheri ihracatı Ocak ayında %97,5 arttı

19 Nis | Çelik Haberler

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 19 Nisan 2024

19 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Demir cevheri fiyatları artışını sürdürerek 120$/mt CFR’a ulaştı

18 Nis | Hurda ve Hammadde

BHP Billiton’ın demir cevheri üretimi Temmuz-Mart döneminde gerilerken metalürjik kömür üretimi tahminleri düştü

18 Nis | Çelik Haberler