Demir cevheri fiyatları 60$/mt seviyesinin altında seyrediyor

Pazartesi, 29 Ağustos 2016 15:42:05 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Geçtiğimiz hafta 59-62$/mt CFR Çin aralığında seyreden %62 tenörlü demir cevheri fiyatları, bu haftaya geçtiğimiz cuma gününe kıyasla değişmeyerek 59-59,5$/mt CFR Çin aralığında başladı. Çin'in Xinhua Haber Ajansı'nın yayımladığı habere göre, 22 Ağustos itibarıyla Çin'in başlıca 33 limanında demir cevheri stokları 15 Ağustos’ta kaydedilen stok seviyesine kıyasla 940.000 mt veya %0,92 artışla 102,51 milyon mt seviyesinde kaydedildi. 

Ağustos ayının ortasında Çin’de Tangshan hükümetinin çevre kirliliğini kontrol etmek amacıyla 16-31 Ağustos tarihleri arasında çelik üreticilerinin üretimlerini %30 ila %50 arasında keseceğini bildirilmesinin ardından, Çin çıkışlı kütük fiyatlarında gözlenen artış demir cevheri fiyatlarını da etkiledi ve cevher fiyatları yükseldi. Ayrıca, devam eden G-20 zirvesinde Çin’in çelik arzındaki fazlalığa dikkat çekilmesi ve buna yönelik önlemlerin konuşulması da Çin’de yeni üretim kesintilerinin habercisi olarak yorumlandı ve olası kesintiler nedeniyle daralacak olan arzdan ciddi ölçüde etkilenmemek adına yerel piyasasındaki alıcıların yarı mamul ve mamul taleplerini arttırdığı gözlendi. Öte yandan, kapasite kısıntılarının hali hazırda zayıf seyreden cevher talebini bir miktar daha düşüreceği ve buna bağlı olarak cevher fiyatlarının gevşeyeceği beklentisi, ağustos ayı boyunca artış gösteren cevher fiyatlarındaki bu artışın sınırlı kalmasına neden olmakta ve global cevher fiyatları zaman zaman düşüşler de yaşayarak dalgalı bir seyir izlemektedir.


Bununla ilgili olarak, yatırım bankası Morgan Stanley 23 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, G-20 zirvesinin Çin’in demir cevheri piyasası için doğrudan çok bir etkisi olmadığını, fakat inşaat sektörü faaliyetlerindeki düşüşle birlikte ele alındığında, vadeli işlemler piyasasında demir cevherinin tamamen elden çıkarılmasına neden olabileceğini belirtti. Ayrıca, Morgan Stanley, 4-5 Eylül tarihleri arasında Hangzhou’da yapılacak olan G20 toplantısı için Çin’in yerli hükümetlerinin bölgede hava kalitesini arttırmak amacıyla birçok genel uygulamaya başvurduğunu ve bu kapsamda cevher sinterleme, çimento, petrokimyasal madde ve kok üretimi dahil olmak üzere bir çok inşaat sektörü faaliyetlerine kısıtlamalar getirildiğini belirterek, bu yeni kısıtlamaların çelik sektörü üretimine etkisinin az olmasını beklediklerini fakat yine de ani ticari hareketlenmeler gözlenebileceğini ifade etti. 

Bunların yanı sıra, Citi Group ve Moody’s yaptıkları açıklamalarda 2016 yılının sonunda demir cevheri fiyatlarının gidişatına dair görüşlerini belirtti. Citi Group, demir cevheri fiyatlarının bu yılın ikinci yarısında ortalama 55$/mt seviyesinde, 2017 yılında ise ortalama 45$/mt seviyesinde olmasını beklediklerini ifade ederek, demir cevheri fiyatlarındaki canlanmanın ekim ayının başına kadar hareketli geçmesi beklenen inşaat sektörü faaliyetleri sayesinde devam edebileceğini ve bu sayede bu yılın üçüncü çeyreğinde fiyatların ortalama 59$/mt seviyesinde yer alabileceğini söyledi. Moody’s ise demir cevheri fiyatlarının kırılgan kalmaya devam ederek düşüş gösterebileceğini ve çelik üretiminde kullanılan cevher fiyatının 45$/mt seviyesinde yer alabileceğini, Avustralyalı demir cevheri devi Fortescue tarafında azalan borç ve maliyetlerin de bu kırılganlığı yönetmeye yardımcı olacağını ifade etti. 


Benzer Haber ve Analizler

Demir cevheri fiyatları haftalık bazda yükselirken tatilin ardından daha fazla hareketlilik bekleniyor

25 Nis | Hurda ve Hammadde

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 25 Nisan 2024

25 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Fortescue’nun demir cevheri sevkiyatları Mart’ta aylık bazda rekor kırdı

25 Nis | Çelik Haberler

Günlük demir cevheri fiyatları CFR Çin - 24 Nisan 2024

24 Nis | Hurda ve Hammadde

Anglo American’ın demir cevheri üretimi birinci çeyrekte %9,4 yükseldi

24 Nis | Çelik Haberler

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 24 Nisan 2024

24 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Ferrexpo Ukrayna’nın işgalinden bu yana en iyi çeyreklik sonucunu elde etti

24 Nis | Çelik Haberler

Brezilya çıkışlı yüksek kalite demir cevheri fiyatları düştü

24 Nis | Hurda ve Hammadde

Kanada’nın demir cevheri üretimi Şubat ayında %1 düştü

24 Nis | Çelik Haberler

Günlük demir cevheri fiyatları CFR Çin - 22 Nisan 2024

22 Nis | Hurda ve Hammadde