ABD’de hurda ihracat fiyatlarının yatay seyretmesi bekleniyor

Cuma, 01 Temmuz 2016 10:20:36 (GMT+3)   |   San Diego
       

ABD'den Türkiye'ye gerçekleştirilen son bağlantıda HMS I/II 80:20 hurda 219$/mt, değirmen hurdası 224$/mt CFR ve bonus kalite hurda 229$/mt CFR seviyesinde yer aldı. Böylece haziranın ikinci haftasında gerçekleştirilen ABD çıkışlı hurda alımına kıyasla tüm hurda kalitelerinde fiyatların 16$/mt CFR kadar düştüğü görüldü. İçinde bulunduğumuz hafta Türkiye'de İngiltere, ABD ve Avrupa çıkışlı hurda alımları yeniden başlarken, haziran ayının başına kıyasla fiyatlar düştü. En son bu hafta gerçekleştirilen İngiltere ve Baltık çıkışlı hurda bağlantılarında HMS I/II 80:20 hurda 215-218$/mt CFR seviyesinden işlem gördü. 

İthal kütük fiyatlarının ithal hurda karşısında bir maliyet avantajı yaratmadığına inanan Türk çelik üreticilerinin 4-7 Temmuz tarihleri arasındaki bayram tatilinin ardından ithal hurda alımlarına devam etmeleri bekleniyor.

Çok sayıda tüccar, ABD'den Türkiye'ye verilen hurda fiyatlarının dengelendiğini ve temmuz ayında düşmesinin beklenmediğini ifade ediyor. Piyasa kaynakları, yaz mevsiminin kalanında fiyatların yatay seyredeceğine inansa da, ağustos ayının sonu ve eylül ayında yapılacak teslimatlar için fiyatların artabileceğini düşünüyor.

Yaz aylarında talebin geleneksel olarak azalmasına bağlı olarak düşen hurda fiyatlarında bu sene beklenen artışın nedenleri olarak Çin'de devam eden vergi iadesi soruşturması, demir cevheri fiyatlarındaki artış, BDT'li kütük tedarikçilerinin zayıf seyreden talebe rağmen Türkiye'ye verdikleri teklifleri artırmaları, Çin çıkışlı kütük fiyatlarındaki yükseliş ve Karadeniz çıkışlı hurda fiyatlarının şimdiden 215$/mt CFR seviyesinin üzerine çıkması gösteriliyor.

SteelOrbis'e yakın piyasa kaynakları, ABD'nin Doğu Kıyısı'nda hurda stoklarının iyi düzeyde olduğunu belirtse de, hurda alım fiyatlarının düşük olduğuna inanan hurda toplayıcılarının kısa vadede hurda sahalarına akışı kısabileceğini dile getirmekte. Hurda sahalarındaki stokların önümüzdeki altı hafta içerisinde düşeceğini öngören piyasa kaynakları ağustos sonu ve eylül ayında hurda stoklarını yenileme ihtiyacı duyulacağını da sözlerine eklemekte.


Benzer Haber ve Analizler

Türkiye’nin ithal hurda piyasası yavaş bir seyirle yükseliyor

23 Nis | Hurda ve Hammadde

Pakistan’ın hurda ithalatı Mart ayında aylık %0,9 düştü

22 Nis | Çelik Haberler

İsrail arz sıkıntısı nedeniyle hurda ihracatını kısıtlayacak

22 Nis | Çelik Haberler

Meksika’da yerel hurda fiyatları - 16. Hafta, 2024

22 Nis | Hurda ve Hammadde

Meksika’da hurda satışları Şubat ayında %12,8 geriledi

22 Nis | Çelik Haberler

Küresel hurda piyasasına bakış: Türkiye’de fiyat trendi net değil, Asya’da talep halen zayıf

19 Nis | Hurda ve Hammadde

Türkiye yerel hurda piyasası farklı seyirler izliyor

19 Nis | Hurda ve Hammadde

Tayvan ithal hurda piyasası indirimli alımlar nedeniyle zayıf

19 Nis | Hurda ve Hammadde

İtalya’da yerel hurda fiyatları yükseldi, Mayıs ayında yeni artışlar bekleniyor

19 Nis | Hurda ve Hammadde

ABD’de Mayıs ayı hurda fiyatlarının halen yatay seyretmesi bekleniyor

19 Nis | Hurda ve Hammadde